ilustracija / - UNSPLASH: ROBIN WORRALL MOBILNI TELEFON
14/09/2024 u 22:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Mnogim Amerikancima dosta političkih vijesti

Dok otprilike polovina Amerikanaca kaže da "izuzetno" ili "veoma" prati političke vijesti, oko 60 odsto smatra da bi trebalo ograničiti količinu informacija koje primaju o vladi i politici, kako bi izbjegli osjećaj preopterećenosti ili umora, pokazuje nova anketa Centra za istraživanje javnog mnjenja AP-NORC i USAFacts.

Zamor od medija nije nova pojava. Istraživanje Centra Pju krajem 2019. godine pokazalo je da se dva od tri Amerikanca osjećaju iscrpljeno zbog količine vijesti koje im pristižu, slično kao u anketi s početka 2018. godine. Tokom predsjedničke kampanje 2016. godine, 60 odsto ispitanika izjavilo je da se osjećaju preopterećeno vijestima o tome.

Kamala Haris nakon debate značajno povećala prednost pred Donaldom Trampom

To se posebno odnosi na političke vijesti. Nova anketa pokazuje da polovina Amerikanaca osjeća potrebu da ograniči protok informacija o kriminalu ili ratovima u svijetu, dok samo oko 40 odsto smanjuje praćenje vijesti o ekonomiji i poslovanju. Lako je to razumjeti jer su televizijski programi CNN-a, Foks Njuza i MSNBC-a puni političkih priča, a internet je preplavljen političkim vijestima, koje su često zakomplikovane dezinformacijama.

U anketi je 60 odsto muškaraca izjavilo da "veoma" prati vijesti o izborima i politici, što je rekla i polovina ispitanih žena. Žene više nego muškarci smatraju da bi im trebalo pristizati manje svih vrsta vijesti, a ne samo političkih, pokazuje istraživanje AP-NORC i USAFacts.

Odrasli bijelci takođe više nego odrasli crnci ili Latinoamerikanci smatraju da bi trebalo smanjiti praćenje medijskog izvještavanja o politici, pokazuje anketa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 22:17