Ilustracija / - FOTO: UNSPLASH - AHMED ABU HAMEEDA
06/10/2024 u 13:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

MVP Palestine: Pozdravljamo izjavu Makrona u kojoj traži zaustavljanjem izvoza oružja Izraelu

Ministarstvo vanjskih poslova Palestine pozdravlja izjavu francuskog predsjednika Emanuela Makrona u kojoj je istakao potrebu za zaustavljanjem izvoza oružja Izraelu tokom rata u Pojasu Gaze, napominjući da prioritet danas mora biti usmjeren na pronalaženje političkog rješenja za okončanje sukoba, saopšteno je iz palestinske ambasade u Crnoj Gori.

Ministarstvo smatra da je izjava predsjednika Makrona u potpunosti usklađena s međunarodnim pravom, međunarodnim rezolucijama te da podržava rješenje o dvije države.

- Ministarstvo poziva zemlje koje i dalje podržavaju Izrael u njegovom ratu da poštuju i sprovode međunarodno pravo te izvrše pritisak na Izrael da okonča genocidni rat protiv našeg naroda, prisiljavajući ga da se pridržava međunarodnog prava i sprovede rezolucije Ujedinjenih naroda na način koji vodi ka okončanju okupacije i kolonizacije Palestine, navodi se u saopštenju palestinske ambasade.

Netanjahu: Sramotan poziv Makrona na embargo na oružje Izraelu

Ministarstvo, prema njihovim riječima, drži odgovornim zemlje koje pružaju vojna sredstva Izraelu smatrajući da na taj način ohrabrujum kako kažu, “nastavak zločina protiv palestinskog naroda i neprekidnih teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava”.

- Ministarstvo poziva države potpisnice Konvencije o Genocidu i Ugovora o Trgovini Oružjem da odmah uvedu embargo na izvoz oružja Izraelu u skladu s njihovim obavezama da ne odobravaju prenos oružja ako imaju saznanja o korištenju tog oružja u počinjenju genocida, zločina protiv čovječnosti i teških kršenja Ženevskih konvencija, poručili su.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. oktobar 2024 13:45