/ - foto: Vikipedija
19/06/2024 u 10:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Najmanje 550 hodočasnika preminulo tokom hadžiluka u Meki

Najmanje 550 muslimanskih hodočasnika preminulo je tokom hadžiluka u Meki zbog toplotnog udara, a hiljade drugih su potražili pomoć ljekara zbog kolabiranja usljed visokih temperatura, objavila je američka televizija ABC.

- Svi su umrli od vrućine - osim jednog koji je zadobio smrtonosne povrede tokom manjeg naleta mase, rekao je jedan od diplomata.

Najmanje 60 Jordanaca je takođe poginulo, rekle su diplomate, u odnosu na zvanični broj od 41 koji je ranije u utorak dala jordanska vlada, prenosi ABC.

Najmanje 550 hodočasnika iz Egipta, Jordana, Indonezije, Irana i Senegala preminulo je tokom ovogodišnjeg hadžiluka jer su temperature vazduha dostigle više od 50 stepeni Celzijusovih.

Među preminulima je najmanje 323 Egipćana i najmanje 60 Jordanaca, rekli su dvojica arapskih diplomata, prenosi N1.

Tu infomaciju su potvrdile i za AFP arapske diplomate.

Prema podacima AFP-a, broj novih smrtnih slučajeva povećan je do sada u raznim zemljama na 577. Diplomate su saopštile da je u mrtvačnici u Al-Muaisemu, jednoj od najvećih u Meki, ukupno 550.

Hadž je jedan od pet stubova islama i svi muslimani koji imaju sredstva moraju ga završiti barem jednom.

Prema saudijskim vlastima ove godine je na hodočašću učestvovalo oko 1,8 miliona hodočasnika, od kojih 1,6 miliona iz inostranstva, prenosi CBS news.

Jedan od diplomata u razgovarau za AFP rekao je da je broj poginulih u Egiptu „apsolutno“ povećan zbog velikog broja neregistrovanih egipatskih hodočasnika.

Ranije ovog mjeseca, saudijski zvaničnici su rekli da su otjerali stotine hiljada neregistrovanih hodočasnika iz Meke uoči hadža.

Muslimanski hodočasnici završavaju ovogodišnji Hadžiluk

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
MEKAHADŽILUK
25. jun 2024 13:57