Most u Baltimoru / - FOTO: PRINT SC/YT
27/03/2024 u 08:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nakon rušenja mosta u Baltimoru stradalo šest osoba

Spasilačke ekipe obustavile su potragu za šest osoba koje su se vodile kao nestali posle rušenja mosta u Baltimoru, saopštile su lokalne vlasti.

Obalska straža je saopštila da se pretpostavlja da su poginuli i da je u toku operacija da se pronađu njihova tijela, prenio je Glas Amerike.

- Ne verujemo da ćemo pronaći te pojedince žive, rekla je sinoć zvaničnica Obalske straže Šenon Gilrit.

Most Frensis Skot Ki u Baltimoru, u saveznoj državi Merilend, srušio se juče rano ujutro pošto je u jedan od njegovih stubova udario veliki brod koji je prevozio kontejnere.

Nekoliko vozila je palo u vodu. Spasilačke ekipe izvukle su dvoje preživelih, od kojih je jedna osoba i dalje hospitalizovana, dok je druga puštena iz bolnice.

(VIDEO) Brod udario u most, najmanje sedam ljudi završilo u vodi

Na mostu je u trenutku rušenja bilo osam građevinskih radnika, koji su pali u vodu kada je brod udario u most.

Preliminarna istraga ukazuje na to da je riječ o nesreći, rekao je guverner Merilenda Ves Mur i dodao da nema kredibilnih dokaza da je riječ o terorizmu.

Mur je proglasio vanredno stanje, a na konferenciji za novinare je rekao da je teretni brod prijavio da je ostao bez struje prije nego što je udario u most koji, kako je naveo, nije imao strukturnih problema.

Poziv u pomoć sa broda omogućio je zvaničnicima da zaustave saobraćaj na mostu prije udara.

Bajden: Platićemo obnovu mosta i otvoriti luku

Predsjednik SAD Džo Bajden u kratkom obraćanju povodom nesreće u Baltimoru rekao je da je prioritet akcija potrage i spasavanja u kojoj, uz lokalne službe Merilenda, učestvuju i Obalska straža, FBI i druge agencije.

- Naše misli su sa porodicama nestalih, a zahvalni smo spasiocima koji su na terenu, kazao je Bajden i rekao da je lokalnoj administraciji Merilenda prenio da su im svi federalni resursi pomoći na raspolaganju.

Bajden je ponovio tvrdnje lokalnih zvaničnika da rušenje mosta nije izazvano namjerno, te da su vlasti zatvorile most kada su dobile SOS poziv sa broda nad kojim je posada izgubila kontrolu, i tako spriječile da broj žrtava bude i veći.

- Operacije spasavanja i potrage su prioritet, saobraćaj u luci je zatvoren do daljeg. Vojska je na terenu i pomoći će u račišćavanju ruševina mosta, rekao je predsjednik SAD uz opasku da je luka u Baltimoru jedna od najprometnijih u SAD i da je posebno važna za transport automobila.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 04:56