FOTO: Unsplash - History in HD historyhd, NASm astonaut, ilustracija / - FOTO: UNSPLASH - HISTORY IN HD HISTORYHD, NASM ASTONAUT, ILUSTRACIJA
09/01/2024 u 21:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

NASA odlaže povratak astronauta na Mjesec za godinu dana

Bezbjednost je naš glavni prioritet i da Artemis timovima damo više vremena da prođu kroz izazove, rekao je Nelson

Američka svemirska agencija NASA saopštila je u utorak da odlaže let do Mjeseca s ljudskom posadom do sledeće godine, kao i slijetanje na Zemljin satelit za još jednu godinu.

NASA je planirala da pošalje četiri astronauta u orbitu oko Mjeseca krajem ove godine, ali je let odložila za septembar 2025. zbog tehničkih problema. Prvo ljudsko sletanje na Mjesec u više od 50 godina takođe je pomjereno s 2025. na 2026. godinu.

Vijest iz NASA-e je stigla jedva sat vremena pošto je kompanija Astrobotik tehnolodži (Astrobotic Tehnology) iz Pitsburga odustala od pokušaja da spusti letjelicu na Mjesec zbog curenja goriva.

Svemirska letjelica te kompanije Peregin (Peregrine), lansirana u ponedeljak u okviru NASA-inog komercijalnog lunarnog programa, trebalo je da posluži kao prethdodnica za astronaute. Sledećeg mjeseca će misiju do Mjeseca pokušati i jedna kompanija iz Hjustona.

NASA se u velikoj mjeri oslanja na privatne kompanije za svoj Artemis program slijetanja na Mjesec s astronautima. Program je dobio ime po mitološkoj sestri bliznakinji Apola, što je bio naziv program u kojem su američki astronauti 60-ih i 70-ih slijetali na Mjesec.

Program Artemis zvanično je objavljena 2017. kao dio planova američke svemirske agencije da uspostavi trajno prisustvo u Mjesecu i primijeni tamo naučena saznanja za buduću misiju na Mars.

Prvi let bez posade do Mjeseca – Artemis 1 – izveden je 2022. godine, posle nekoliko odlaganja.

Artemis 2, koji uključuje posadu koja ne slijeće na površinu, odložen je za septembar 2025, rekao je novinarima administrator NASA-e Bil Nelson.

Artemis 3, kojim će prva žena i prva nebijela osoba kročiti na Mjesečevo tlo na južnom polu Mjeseca, trebalo bi da bude u septembru 2026.

- Bezbjednost je naš glavni prioritet i da Artemis timovima damo više vremena da prođu kroz izazove - rekao je Nelson.

NASA takođe želi da izgradi lunarnu svemirsku stanicu pod nazivom Gejtvej (Gatevay) gdje će svemirske letjelice pristajati tokom kasnijih misija.

Kompanija Spejseks (SpaceX) Elona Maska dobila je ugovor za sistem slijetanja za Artemis 3 zasnovan na verziji njenog prototipa rakete Staršip (Starship), koji je još daleko od spremnog, pošto su oba njena orbitalna testa završila eksplozijama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 05:27