/ - FOTO: SCREENSHOT
03/11/2021 u 13:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Не назире се крај ерупције вулкана на острву Ла Палма

До сада је лава захватила 987,9 хектара острва, а више од 2.000 зграда је уништено

Вулкан Cumbre Vieјa на шпанском острву Ла Палма наставио је избацивати ​​лаву и пепео након седам недјеља од прве ерупције, преноси Avaz.ba.

Шпанска геолошка и рударска институција објавила је видео снимак направљен дроном који приказује невјероватну разорну моћ вулкана. Многа оближња подручја која нису била на путевима лаве затрпана су црним пепелом.

Стручњаци наводе да су у порасту емисије сумпор-диоксида, у просјеку 40.800 тона дневно, на основу чега закључују да крај ерупције далеко.

До сада је лава захватила 987,9 хектара острва, а више од 2.000 зграда је уништено.

Регионална влада Канарских острва процјењује да је вулкан већ изазвао 100 милиона евра губитака за индустрију банана на острву, а у питању је један од најважнијих привредних сектора на Ла Палми. Економија Ла Палме углавном зависи од туризма и плантажа банана. Туристичка индустрија биљежи велике губитке, а аеродром Ла Палма је једини у Шпанији за који се очекује пад броја летова ове зиме.

Вулкан Cumbre Vieјa, активан је од 19. септембра, а због ерупције око 7.500 људи од 85.000 становника острва морало је напустити своје домове.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 19:46