Фото: Твитер
16/08/2021 u 19:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Неизвјестан повратак српских држављана из Авганистана

За сада се из Авганистана, уколико сте цивил, не може готово никако – ни ваздушним ни копненим путем – али је извесно да ће завршетак рата у корист Талибана довести до масовних миграција

Иако је прва информација из амбасаде Србије у Њу Делхију била да нема српских држављана који су затражили помоћ и евакуацију из Авганистана, телевизији N1 јавила су се двојица српских држављана који хитно желе да напусте Кабул. Тренутно су на безбједном, а осим њих, у Авганистану је и једна жена поријеклом из Србије, о којој јавност тренутно не зна ништа - ни ко је, ни гдје се тачно налази.

Последњих шест дана српски држављани Марко Прибак и Александар Цвејић, који раде у Авганистану, покушавали су да оду из земље и врате се кући комеријалним летовима. Међутим, отказивани су један за другим, и улазак Талибана их затекао у Кабулу.

-Нама су овдје помогле колеге и другови који су из Хрватске, Босне и Словеније да дођемо на безбједно мјесто из нашег кампа, тако да смо сада ту поред улаза у војни дио аеродрома гдје чекамо да нам се одобри улаз. Не пуштају никога унутра ако нисте на списку за евакуацију и одлазак из земље, јер цивилних летова наравно нема- каже Прибак за N1.

Покушали су да ступе у контакт са амбасадом у Индији, која је надлежна и за Авганистан и успјели су тек након што су набавили мобилни телефон амбасадора јер се на фиксне телефоне нико није јављао. Из Министарства спољних послова N1 је прослеђено саопштење амбасадора који тренутно тражи решење за њих.

-Од јутрос имамо информације о троје наших држављана који се налазе у Авганистану. Са њима смо у перманентном контакту и радимо на њиховој хитној евакуацији с обзиром на драматичност ситуације у Кабулу. Министарство спољних послова је у контакту са земљама које планирају евакуационе летове у непосредној будућности, трудимо се да разрјешимо ситуацију на најбољи начин- поручио је амбасадор Синиша Павић.

За сада се из Авганистана, уколико сте цивил, не може готово никако – ни ваздушним ни копненим путем – али је извесно да ће завршетак рата у корист Талибана довести до масовних миграција, прије свега у Азији, али и Европи. Авганистанаца је свакако свих претходних година највише међу људима који улазе у Србију, а тако ће по свему судећи бити и даље.

-Претпостављамо да ће тај број да се интензивира. Не вјерујем да ће доћи до масовног прилива као што је то било 2015. већ да ће тај процес бити дуготрајан и да ће људи улазити, не у милионима али у стотинама сигурно и у Србију и у друге земље-изјавио је Радош Ђуровић из Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила.

Питање је има ли Србија капацитета за додатан прилив избјеглица који се очекује у наредних неколико мјесеци. Ипак, тренутно важније питање је има ли дипломатски маневар за спасавање троје држављана којима нема ко други да помогне.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 04:30