Ilustracija / - FOTO: EPA
22/05/2023 u 16:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemačka podigla optužnice za prodaju špijunskog softvera Turskoj

Četvorica osumljičenih iz kompanije FinFišer terete se za komercijalno kršenje njemačkog zakona o trgovini i platnom prometu u tri slučaja

Njemačke vlasti su podnijele optužnice protiv četvorice zaposlenih u bavarskoj kompaniji osumnjičenih da su Turskoj prodali softver za nadzor koji bi mogao da bude korišćen za špijuniranje turskih disidenata, izjavili su danas tužioci, prenosi N1.

Minhenski tužioci navode da su osumnjičeni svjesno prekršili uslove licenciranja robe dvostruke namjene tako što su prodavali softver za nadzor zemljama koje nisu članice EU.

Četvorica osumljičenih iz kompanije FinFišer terete se za komercijalno kršenje njemačkog zakona o trgovini i platnom prometu u tri slučaja.

Softver za nadzor „FinSpaj“ kompanije FinFišer ponuđen je za preuzimanje 2017. godine turskom opozicionom pokretu preko lažnog sajta, rekli su tužioci.

Minhensko tužilaštvo je otvorilo istragu protiv te kompanije 2019. godine, posle žalbi više nevladinih organizacija, uključujući njemački ogranak Reportera bez granica i Evropskog centra za ustavna i ljudska prava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 13:33