/ - PHOTO BY MAHESHKUMAR PAINAM ON UNSPLASH
15/12/2021 u 17:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Њемачка протјерала двојицу руских дипломата

Подсјећамо, суд у Берлину осудио је данас руског држављанина Вадима Красикова на доживотни затвор због убиства Чечена Зелимкана Кангошвилија 2019. године у парку у престоници Њемачке

Њемачка је позвала руског амбасадора и протјерала двојицу дипломата након што је наводни оперативац ФСБ проглашен кривим за убиство из 2019. године које се догодило у центру Берлина, преноси Nova S.

Подсјећамо, суд у Берлину осудио је данас руског држављанина Вадима Красикова на доживотни затвор због убиства Чечена Зелимкана Кангошвилија 2019. године у парку у престоници Њемачке.

Тужиоци вјерују да је Красиков дјеловао по наређењу руске агенције државне безбједности ФСБ. Они су током суђења опширно демонстрирали како су руске власти договориле псеудоним Вадим Солоков за Красикова, као и да је он путовао преко неколико европских граница под тим идентитетом у данима који су претходили убиству.

Његова жртва, етнички Чечен грузијске националности, убијена је из непосредне близине усред бијела дана 23. августа 2019. Красиков је ухапшен касније тог дана.

Након пресуде у сриједу, нова њемачка министарка иностраних послова Аналена Бербок рекла је да је њено министарство позвало руског амбасадора Сергеја Нечајева.

-Рекли смо му да ће два члана особља амбасаде бити проглашена персонама нон грата- рекла је Бербок.

Коментаришући пресуду од сриједе, Москва је саопштила да је ријеч о „политичкој” одлуци у позадини „општег антируског расположења”.

-Ову пресуду сматрамо пристрасном, политички мотивисаном одлуком која озбиљно погоршава ионако тешке руско-рекао је Нечајев.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 18:37