Неизвјесност до самог краја / - ФОТО: ДОЈЧЕ ВЕЛЕ
26/09/2021 u 23:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Њемачка: Шолц нови канцелар, обећава Владу прије Божића

На трећем мјесту су Зелени са 14,3, а слиједе либерали са 11,5. Десничарска Алтернатива за Њемачку прелази 10 одсто, а Љевица jе мало изнад цензуса од пет одсто

Олаф Шолц ће највјероватније бити нови канцелар Њемачке.

Његова партија СПД је у тијесној трци освојила благу предност, пошто ће у Бундестагу највјероватније имати 210 посланика, док ће ЦДУ/ЦСУ коалиција имати око 194.

Шолц jе у обраћању покушао да смири оне коjи страхуjу, да ће се коалициони преговори одужити унедоглед.

– Jа ћу дати све од себе да Ангела Меркел ове године не држи новогодишнjи говор – рекао jе Шлоц.

Олаф Шолц ниjе био члан Бундестага од 2011. године.

Већина бирача конзервативних демохришћана (ЦДУ/ЦСУ) вјеруjе да би имали бољи изборни резултат да jе умјесто предсједника ЦДУ-а Армина Лашета главни кандидат униjе био Маркус Зодер, предсједник ЦСУ и баварски премиjер.

Тако мисли 75 посто бирача ЦДУ-а и ЦСУ-а, а истог jе мишљења 68 одсто бирача свих странака. Тек 17 одсто анкетираних симпатизера демохришћана мисли да ни кандидатура популарниjег баварског политичара не би промијенила резултат, док седам одсто мисли да би резултати у том случаjу били и гори.

Њемачка изборна комисиjа обjавила jе прве резултате избора. Преброjани су изборни листићи у 41 од 299 изборних jединица и ситуациjа не слути на добро по ЦДУ и ЦСУ.

Према првим обjављеним службеним резултатима СПД jе освоjио 23 одсто гласова. ЦДУ/ЦСУ су негдје око 20 одсто. СПД је освојио око три одсто више гласова него на прошлим изборима, док је ЦДУ/ЦСУ  у паду од око четири одсто.

Остале су странке распоређене према излазним анкетама, Зелени су тренутно близу 13 одсто, ФДП око 10, АфД нешто мање од 10%, а Дие Линке за сада не улази у Бундестаг.

Према прелиминарним резултатима парламентарних избора у Њемачкоj, коjе су телевизиjе АРД и ЗДФ обjавиле након 22 часа, примјетан је раст предности СПД-а у односу на униjу ЦДУ/ЦСУ.

Према овим резултатима на основу малог узорка преброjаних гласова, СПД води са 25,8 одсто гласова по АРД-у, а по ЗДФ-у са 26 процената. ЦДУ/ЦСУ тренутно jе освоjила 24,2, односно 24,5 одсто гласова.

На трећем мјесту су Зелени са 14,3, а слиједе либерали са 11,5. Десничарска Алтернатива за Њемачку прелази 10 одсто, а Љевица jе мало изнад цензуса од пет одсто.

Заступник СПД-а у Бундестагу Jосип Jуратовић поручио је да СПД може да буде задовољна резултатима.

Олаф Шолц jе таj коjи ће бити канцелар ако све буде по правилима. И Зелени и Либерали су у сваком случаjу странке коjе ће бити партнери, или за СПД или за ЦДУ – рекао jе Jуратовић.

Јуратовић је истакао и да jе велика коалициjа, црвено-црна, наjмање могућа солуциjа.

– ЦДУ jе досад био водећа странка, а сам ЦДУ jе у таквом расулу да би то било погубно за њих. У то уопште не вјеруjем. Мислим да jе „семафор коалициjа” моментално наjреалниjа. То jе и коалициjа коjу ће наjвише грађана прихватити – казао jе Jуратовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 12:03