Ilustracija / - FOTO: UNSPLASH - MAHESHKUMAR PAINAM AVAILABLE FOR HIRE
08/05/2024 u 08:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Njemački izvoz slab u prvom kvartalu

Njemački izvoz porastao je u martu u odnosu na prethodni mjesec, iako prvo tromjesečje u cjelini pokazuje negativne brojke, prema preliminarnim podacima Saveznog ureda za statistiku.

Od januara do marta izvezena je roba proizvedena u Njemačkoj ukupne vrijednosti 402,2 milijarde eura ili 422 milijarde USD, što je 1,1 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, prenosi SEEbiz.

Posebno je oslabilo poslovanje u Evropi: trgovina sa zemljama partnerima EU, najvažnijom prodajnom regijom za njemačku izvoznu industriju, u tromjesečnom periodu je pala 0,6 odsto.

Njemački izvoz u euraozonu čak je pao 2,1 odsto u roku od godinu.

Međutim, podaci za mart gaje nadu u preokret: nakon pada u februaru, izvoz je u martu bio 0,9 odsto veći nego u prethodnom mjesecu i iznosio je 134,1 milijardu eura i 1,2 odsto iznad nivoa od marta prošle godine.

Lakše do posla u Njemačkoj: Od 1. juna mijenjaju se pravila za građane Zapadnog Balkana

Većina njemačkog izvoza u martu je otišla u Sjedinjene Američke Države (SAD), ali je porasla i trgovina s partnerima iz EU.

Nedavni rast izvoza, zajedno s rastućim građevinskim investicijama, bio je razlog zašto je njemačka ekonomija u cjelini počela tekuću godinu s blagim rastom.

U martu je uvezena roba ukupne vrijednosti 111,9 milijardi eura, 0,3 odsto više nego u februaru, ali tri odsto manje nego godinu prije.

Prema statističarima, uvoz u Njemačku je u prva tri mjeseca iznosio 331,8 milijardi eura, što je pad od 6,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
NJEMAČKAIZVOZPAD
18. maj 2024 21:15