Њемачка влада / - Википедиа
03/06/2022 u 17:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Њемачки МИП: глад пријети због руског агресорског рата у Украјини

Путин је казао да је Русија спремна за несметан извоз житарица, укључујући и извоз украјинског жита преко црноморских лука, али да то захтјева укидање санкција Москви.

Њемачко Министарство иностраних послова саопштило је данас да је опасност од глади у неким дијеловима свијета посљедица руског агресорског рата, а не санкција Запада.

Министарство је одбацило наводе предсједника Русије Владимира Путина да, како је наведено у Берлину, створи наратив да је Запад одговоран за изазивање глади у Африци.

„Морамо да истакнемо да је чињеница да постоји опасност од глади у одређеним дијеловима свијета, да су неке земље одсјечене од извоза жита, посљедица руског агресорског рата, а не санкција Запада”, изјавио је портпарол немачког Министарства спољних послова на редовној владиној конференцији за новинаре,  преносе свјетске агенције.

Путин је раније казао да је Русија спремна за несметан извоз житарица, укључујући и извоз украјинског жита преко црноморских лука, али да то захтјева укидање санкција Москви.

Исто је саопштила и портпаролка рускопг МИП-а Марија Захарова наводећи да је Москва спремна да снабдјева житом све земље којима је потребно, али рестрикције Запада ометају те напоре.

„Русија је спремна да испоручује своје жито свим земљама којима је потребно, али желимо то да поновимо и надамо се да ће ова информација доћи до крајњег потрошача, да је Запад тај који спречава ове напоре у настојању да оствари своје политичке и комерцијалне циљеве”, истакла је Захарова на брифингу.

Према њеним ријечима, они то чине ограничавањем страних бродова да уђу у руске луке, забраном руским пловилима да користе услуге одржавања у страним лукама и стварањем непремостивих препрека у области осигурања и банкарских трансакција, пренео је ТАСС.

  

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 14:30