Ekološki aktivisti sa jednog od protesta u Njemačkoj / - NPORTAL.RS
25/06/2023 u 23:50 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemačko tužilaštvo priznalo prisluškivanje ekoloških aktivista

Aktivisti grupe poznati po tome što lijepe ruke na asfalt puteva koje blokiraju da bi skrenuli pažnju na klimatsku krizu, nazvali su mjeru tužilaštva apsurdnom

Njemačko javno tužilaštvo je danas priznalo da je prisluškivalo aktiviste za zaštitu životne sredine iz grupe "Letzte Generation" ("Posljednja generacija"), a ta informacija je izazvala negodovanje javnosti.

Ta mjera je naređena u okviru istrage o sumnji da su pripadnici te grupe "formirali ili podržavali zločinačku organizaciju", rekao je portparol minhenskog Javnog tužilaštva, prenosi RTCG.

Razgovori pripadnika grupe i novinara bili su dio praćenih poziva, priznao je portparol tužilaštva.

Iako sami novinari nijesu bili na meti, oni su "pogođeni ovim mjerama zbog poziva upućenih preko praćenih brojeva telefona", rekao je portparol.

List "Zidojče cajtung" objavio je tu operaciju u subotu, rekavši da je počela u oktobru 2022. i da je uključivala praćenje e-pošte, naloga govorne pošte i snimanje GPS podataka sa mobilnih telefona.

"Mi protestujemo javno, ne skrivajući svoja imena i lica, objavljujemo naše planove, prihvatamo pravne posljedice", napisala je "Letzte Generation" na Tviteru.

"Ipak, bavarska LKA (policija) je snimala telefonske pozive, mejlove (...) To je besmislica".

Ditmar Barč, parlamentarni lider krajnje levičarske opozicione partije Linke, ocijenio je nadzor kao "potpuno neprikladan".

Tokom istrage policija je u maju upala u kuće nekoliko aktivista te grupe i blokirala dva računa u bankama.

"Letzte Generation" čije akcije su, između ostalog, dovele do odlaganja letova aviona i blokiranja drumskog saobraćaja, svojom taktikom dijeli javno mnjenje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 10:14