Palestina, Gaza / - FOTO: UNSPLASH - AHMED ABU HAMEEDA
28/05/2024 u 11:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Norveška priznala Palestinu kao nezavisnu državu, Izrael povukao ambasadora

Za Norvešku je Palestina sada nezavisna država - Irska i Španija takođe žele danas da je zvanično priznaju. Izrael je kao odgovor već povukao svog ambasadora.

Norveška želi da pruži primjer

Norveški premijer Jonas Gar Store najavio je da norveška vlada sada želi ponovo da pruži primjer i prekine spiralu nasilj

- Pozivam druge zemlje da učine isto i priznaju Palestinu. Kako bismo ponovo mogli da radimo na rešenju dvije države i ovaj proces će dobiti novu snagu. Usred rata sa desetinama hiljada mrtvih i povrijeđenih, moramo da održimo u životu jedino što Izraelcima i Palestincima može pružiti siguran dom- rekao je šef norveške vlade, prenosi DW.

(UŽIVO) Zbog napada na Rafu hitna sjednica Savjeta bezbjednosti UN; EU razmatra uvođenje sankcija Izraelu

Puno podrške palestinskoj strani

Palestina ima svoj konzulat u Oslu od 2011. Prvobitno, Norveška je željela da zvanično prizna Palestinu tek nakon što se riješi sukob sa Izraelom. Kritika je bilo od strane desničarske populističke Partije progresa i konzervativaca, kaže Jorgen Jensehaugen iz Instituta za istraživanje mira u Oslu.

Kritičari su primjetili da je trebalo ranije razmisliti da li se moglo naći bolje vijreme za jačanje političkog procesa, rekao je Jensehaugen. Postoji i prilično ekstremna kritika koja kaže da bi priznanje Palesine moglo da se protumači kao nagrada za Hamas. To je stav manjine u politici, ali postoji.

Izrael povukao ambasadora

Generalno, podrška palestinskoj strani u Norveškoj je veoma velika, a kritike Izraela su rasprostranjene u društvu, kaže istraživač mira Jensehaugen.

Izrael je već reagovao i povukao ambasadora iz Norveške.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. jun 2024 17:53