/ - PHOTO BY PABLO STANIC ON UNSPLASH
31/03/2022 u 15:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Норвешки министар: Очистите бункере и набавите љекове против радијације

Извори блиски државној обрани открили су како је цивилима у Норвешкој речено да почну "рашчишћавати своје бункере у случају нуклеарне узбуне"

Усљед бојазни од нове чернобиљске катастрофе у Украјини, Норвешка је позвала своје грађане да среде бункере из доба Хладнога рата и почну складиштити лијекове против радијацијем преноси јуратњи.хр

Одд Рогер Еноксен, норвешки министар обране, рекао је како постоји оправдани страх од понављања катастрофе која би под утицајем вјетра могла изазвати радиоактивне падавине над његовом земљом.

- Иако Русија и Норвешка већ неколико деценија имају релативно блиске односе, рат који је покренуо Владимир Путин означио је прекретницу. Бојим се да би то могло још дуго трајати - изјавио је Еноксен и додао како је Норвешка одлучила купити више авиона, тенкова, подморница и како појачава своју домовинску стражу.

Посљедњих година Норвешка је, због страха од руских шпијунских операција, своја противобавјештајна средства пребацила у арктички град Киркенес, који је од Русије удаљен само десет минута вожње. Норвешка на сјеверу такође дјелује као "очи и уши" за НАТО - наиме, софистицираним прислушним уређајима и авионима прати се свака руска нуклеарна активност у Барентсовом мору.

Откако је прије пет седмица почела руска инвазија на Украјину, у Норвешкој, која има скоро 120 километара дугу копнену границу с Русијом, све се више расправља о томе треба ли да врати прописе из доба Хладнога рата према којима је изградња бункера у одређеној цивилној инфраструктури, попут хотела, била обавезна.

Извори блиски државној обрани открили су како је цивилима у Норвешкој речено да почну "рашчишћавати своје бункере у случају нуклеарне узбуне".

- Грађани ће бити упозорени 72 сата унапријед како би бункери били спремни за кориштење. Ако их сад користе за складиштење, морају што прије направити план како би из њих изнијели све непотребне ствари - каже тај извор. Државни званичници такође требало би да одлуче хоће ли неке бункере морати да надограђују.

- Ови потези повезани су с нуклеарним електранама у Украјини и несрећама које смо видјели, а не пријетњом нуклеарног рата. Украјина има највећу производњу нуклеарне енергије у Европи и ако се догоди несрећа, као што је био случај с Чернобиљом, сви у западној Европи бићемо погођени ако вјетар крене у овом смјеру. Норвешка је и годинама послије примјећивала посљедице Чернобиља. Лјети заправо можемо видјети пепео од запаљене траве у Украјини - упозорио је министар Одд Рогер Еноксен.

Норвежанима је такође речено да почну складиштити залихе лијекова за дјецу у случају да се радиоактивни отпад спусти на земљу. Министар им је препоручио Јодиx, лијек за блокирање штитњаче који се користи у случају нуклеарног зрачења. Такође им се савјетује да имају залихе хране за барем три дана како би се макар донекле осигурали у случају преливања сукоба.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 05:46