Амазонска прашума / - принтскрин Јутјуб
01/02/2022 u 07:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нова криза у амазонској прашуми – нафта загадила ријеку и парк природе у Еквадору

Око 21.000 квадратних километра резервата Кајамбе-Кока погођено је изливањем нафте. Нафта се такође излила у ријеку Кока, која се улива у ријеку Напо, навело је министарство

Амазонску прашуму је погодила нова криза: нафта која се већ три дана излива из оштећеног нафтовода у еквадорском Амазону загадила је природно подручје и ријеку која снабдијева водом неколико села у том крају на сјевероистоку Еквадора.

Погођена зона налази у националном парку Кајамбе-Кока и према зонирању нафта се од петка излива у заштићеној зони, саопштило је министарство животне средине Еквадора.

Око 21.000 квадратних километра резервата Кајамбе-Кока погођено је изливањем нафте. Нафта се такође излила у ријеку Кока, која се улива у ријеку Напо, навело је министарство. Те ријеке у Амазону снабдијевају водом више села, укључујући она у којима живи аутохтоно становништво.

Национални парк Кајамбе-Кока, који се налази стотинак километара од главног града Кита, захвата четири провинције у планинској зони са влажним шумама у басену Амазона, на висини између 600 и 5.790 метара. Име је добио од вулкана Кајамбе и ријеке Кока која пролази кроз ту територију.

Јаке кише изазвале су крајем прошле недјеље клизишта и одроне и довеле до оштећења нафтовода који преноси нафту у зону Пиједра Фина.

Инцидент се догодио у петак на граници између провинција Напо и Сукубиос, на нафтоводу дугом 485 километара који пролази кроз четири провинције и којим управља приватна компанија ОЦП (Oleoducto de Crudos Pesados).

До сада ни влада ни компанија ОЦП нису навели колико се нафте излило у природу.

Према влади клизиште је погодило четири инфраструктурна цјевовода којима је транспортовано 160.000 барела нафте дневно из нафтних поља у џунгли.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 11:12