/ - Извор: НАТО
10/02/2022 u 19:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(ФОТО) Објављена мапа: Ево како су распоређене НАТО трупе у Источној Европи

Објављена мапа: Ево како су распоређене НАТО трупе у Источној Европи

Значај војске НАТО-а и САД-а на истоку Европе је све већи с обзиром на растућу пријетњу од руске инвазије на Украјину, пише Klix.ba.

Руска војска од почетка ове године све више позиционира своје трупе дуж украјинске границе, а ево како су распоређене западне снаге.

image
- Извор: НАТО

НАТО има четири мултинационалне борбене групе у Естонији, Летонији, Литванији и Пољској, састављене од војника из неколико земаља чланица. Ове батаљоне, по принципу ротације, воде Велика Британија, Канада, Њемачка или САД.

Алијанса је прошлог мјесеца саопћила да су све четири групе борбено спремне, а први човјек НАТО-а Јенс Столтенберг је нагласио како су спремни и појачати присуство слањем додатних снага у источно подручје.

САД има своје базе у Литванији и Румунији, као и Пољској. Предсједник Јое Биден је прошле седмице одобрио распоређивање додатних 3.000 америчких војника у Пољску, Њемачку и Румунију, плус 8.500 других припадника који су у приправности.

image
- Извор: НАТО

Ове двије војске објавиле су мапу са распоредом својих снага у Источној Европи.

НАТО нема трупе у Украјини, нити су најавили слање истих, међутим њихово присуство се огледа на другим нивоима. Иако Украјина није чланица Алијансе, они овој земљи дају стратешке савјете и на тај начин им помажу у овој кризи.

Иначе, Русија и Бјелорусија су започеле данас десетодневне заједничке војне вјежбе, а објављена је и мапа њихових снага.

Тензије између Украјине и Русије су појачане у посљедњих неколико мјесеци, након више година "примирја", односно договора да се војске неће сукобљавати.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 00:56