ковид потврда / - Твитер
01/02/2022 u 17:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Од данас у ЕУ важе нова правила о ковид сертификатима

Државе чланице на националном нивоу могу да примијењују различита правила када користе ЕУ дигиталне ковид сертификате, али се позивају да се ускладе са инструкцијама Савјета Европе

У Европској унији од данас су на снази нова правила о ковид сертификатима. За оне који су потпуно вакцинисани са двије дозе период током којег важе ковид сертификати је скраћен, док је за оне који су примили и бустер, односно трећу дозу, више нема ограничења у трајању овог документа.

Према инструкцијама Савјета Европе, дигитални ковид сертификат о вакцинацији сада важи само у периоду од 270 дана од комплетирања примарне вакцинације. Међутим, уколико сте примили бустер дозу, сертификат важи неограничено.

Конкретно, то значи да ће се у случају путовања у земље ЕУ користити сертификати о вакцинацији не старији од девет месеци од примања пуне примарне вакцинације против ковида, која може имати једну или двије дозе.

Државе чланице на националном нивоу могу да примијењују различита правила када користе ЕУ дигиталне ковид сертификате, али се позивају да се ускладе са инструкцијама Савјета Европе.

Поред трајања сертификата, на снази су и нове инструкције о кодирању самих сертификата. Бустер доза се сада евидентира као 3/3 након примарне серије вакцинације од двије дозе, односно 2/2 након вакцинације једном дозом, или примљене једне дозе и опоравка од инфекције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 06:44