ТЕТОВАЖЕ, ИЛУСТРАЦИЈА / - ФОТО: UNSPLASH
04/01/2022 u 23:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Од данас у Европској унији забрањене тетоваже у боји

Тату мајстори истичу и да су забринути, јер ће ова забрана наштетити њиховом послу, али и да нико не схвата колико је ово озбиљна индустрија

Од данас 4. јануара на територији Европске уније тату мајсторима је забрањено прављење тетоважа у бојама, које, како тврде стручњаци, садрже канцерогене хемикалије.

Забрањено ће бити око четири хиљаде хемикалија које се користе у производњи трајне шминке и тинте у боји, наводи "The Independent", јавља Кликс.ба

Нова правила одобрена су прије годину дана, а ЕУ је дала 12-мјесечно прелазно раздобље тату умјетницима и индустрији шминкања да измијене своје рецепте.

Највећи проблем су пигменти плаве и зелене боје којих има у 60 одсто тинте за тетовирање.

Ипак, тату мајстори тврде да никад досад нијесу имали проблема са било каквим реакцијама.

- Нијесам имао никаквих жалби на рецимо алергијске реакције, а поготово не карцином или слично. Не постоји никаква релевантна студија на свијету која би повезала боју из тинте за тетовирање с тиме - испричао је власник салона за тетовирање хрватским медијима.

Тату мајстори истичу и да су забринути, јер ће ова забрана наштетити њиховом послу, али и да нико не схвата колико је ово озбиљна индустрија.

- То људима изгледа као зафрканција, али то је озбиљна индустрија. Људи ће то наставити радити и даље, само по становима и без регулативе - рекао је власник.

На негативне реакције наишли смо и на друштвеним мрежама, гдје су ово правило прогласили "дебилним", али и дали упоредбу са тренутном ситуацијом и пандемијом.

- Како ћете то контролисати, можда неким тату потврдама? - коментар је на друштвеним мрежема.

Неки од њих осврнули су се и на конзервансе које свакодневно уносимо путем хране.

- Занимљиво, потпуно исте хемикалије су дозвољене у храни. Слободно проучите о којим се конзервансима ради. Дакле, не смијете тај хемијски спој унијети преко коже, али га без проблема можете користити у пасираном парадајзу, конзерви гљива и сл -један је од коментара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:07