ПОРЕЗ, ИЛУСТРАЦИЈА / - ФОТО: UNSPLASH
31/10/2021 u 09:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одобрен историjски договор о увођењу глобалног пореза

Договор jе почетком октобра постигло 136 земаља коjе с више од 90 одсто учествуjу у свjетском бруто домаћем производу (БДП), под покровитељством Организациjе за економску сарадњу и развоj

Предсjедници држава и влада Групе 20 наjразвиjениjих земаља (Г20) одобрили су историjски договор о реформи међународног пореског система, коjи би требало да укине пореска уточишта увођењем минималног корпоративног пореза од 15 одсто на добит мултинационалних компаниjа.

– У суботу су сви предсjедници земаља Г20 одобрили историjски договор о новим међународним пореским прописима, па тако и о минималном међународном порезу, коjи ће прекинути надметање у смањивању пореза када jе риjеч о опорезивању компаниjа – рекла jе у саопштењу америчка министарка финансиjа Џенет Јелен.

Нова правила би требало да ступе на снагу 2023. године, а службено ће се потврдити данас у завршноj изjави Г20, рекли су извори блиски преговорима у Риму, преноси Бизнисинфо, јавља Мина бизнис.

Договор jе почетком октобра постигло 136 земаља коjе с више од 90 одсто учествуjу у свjетском бруто домаћем производу (БДП), под покровитељством Организациjе за економску сарадњу и развоj (ОЕЦД).

Реформа треба да омогући тим земљама да, захваљуjући том минималном порезу, остваре додатну зараду од неких 150 милиjарди УСД.

Дио договора jе у томе да дио пореза на добит мултинационалне компаниjе плаћаjу у земљи у коjоj остваруjу добит. Дакле, порез више не би плаћале у земљи у коjоj су службено регистроване.

Ту се мисли на компаниjе коjе у свиjету остваруjу промет већи од 20 милиjарди ЕУР. Таj би се праг након седам година могао спустити на десет милиjарди.

Задатак ове реформе jе да сприjечи да мултинационалне компаниjе, посебно ГАФА (скраћеница за Гоогле, Амазон, Фацебоок и Аппле), коjе су извукле велику корист из пандемиjе Цовид-19 и рестриктивних мjера, плаћаjу смиjешно мале порезе у односу на приходе.

Други дио реформе jе увођење минималне пореске стопе од 15 одсто на добит мултинационалних компаниjа.

Државе ће сада моћи да наплаћуjу ​​порез од компаниjа чак и ако су већ платиле ниже порезе у другим државама, како би се надокнадила разлика.

Чињеница да су се Ирска, Мађарска и Естониjа почетком октобра у посљедњи час прикључиле договору омогућила jе ОЕЦД-у да заврши преговоре баш уочи састанка на врху у Риму.

Њихово jе придруживање веома важно jер Француска жели да искористи своjе предсjедавање Европским савjетом од jануара наредне године, како би дониjела европску уредбу о минималном порезу, за коjу jе потребна jедногласна одлука.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 12:50