/ PIXABAY/GABRIELMBULLA - PIXABAY/GABRIELMBULLA
13/09/2022 u 10:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Oko 180 hiljada Kubanaca za 11 mjeseci ilegalno ušlo u SAD

Američka obalska straža saopštila je da je od oktobra prošle godine 5.421 kubanski splavar presretnut na otvorenom moru pokušavajući da pređe Floridski moreuz

Oko 180 hiljada Kubanaca je u poslednjih 11 mjeseci ilegalno ušlo u Sjedinjene Američke Države (SAD) preko meksičke granice, a još osam hiljada je pokušalo da to učini morskim putem, pokazuju podaci američke Carinske i granične službe, prenosi Mina.

Američka obalska straža saopštila je da je od oktobra prošle godine 5.421 kubanski splavar presretnut na otvorenom moru pokušavajući da pređe Floridski moreuz, prenose agencije.

Navodi se da je u pitanju egzodus bez presedana, a migraciona kriza je veća od svih prethodnih, uključujući i onu 1980. godine kada je 125 hiljada Kubanaca napustilo ostrvo i 1994. godine kada je to učinilo 35 hiljada.

Najgore je što sve ukazuje da će se ovaj trend nastaviti, slažu se konsultovani kubanski sociolozi i ekonomisti, koji potvrđuju da pogoršanje životnih uslova i ekonomske nedaće koje su u osnovi ovog stampeda neće jenjavati.

Vijesti o deportacijama, brodolomima, operacijama trgovine ljudima i grubim svedočenjima o rizičnim avanturama koje su kubanski emigranti doživjeli tokom svojih putovanja morem ili kopnom, prelazeći granice Centralne Amerike do Meksika, ne smanjuju očajnicke pokušaje Kubanaca da stignu do SAD.

Pozivi obje vlade da se zaustavi egzodus rastu.

Bajdenova vlada, koja ne želi više neregularnih kubanskih migranata, nedavno je pokrenula nekoliko mjera radi ponovnog uspostavljanja konzularnih službi svoje ambasade na ostrvu.

Prema prognozama američkih vlasti, ako se trenutna stopa nastavi, 2022. bi mogla da se završi sa apsolutnim rekordom od više od 200 hiljada Kubanaca u neregularnoj situaciji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 17:13