Ilustracija / - JOSEP-CASTELLS-5MH8IZ9VQPY-UNSPLASH
13/07/2024 u 16:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Oluje u Austriji izazvale 190.000 udara groma u jednom danu

Jaka kiša i grad izazvali su štetu širom Austrije u petak, pri čemu je meteorološka služba UBIMET zabilježila 190.000 udara groma u u jednom danu, što je najviša brojka ove godine, prenosi dpa.

U zapadnoj saveznoj državi Vorarlberg, padavine u dolini Rajne blizu Bodenskog jezera bile su toliko jake da su se drveća savijala, dok su neke kuće ostale bez krovova, a putevi su bili poplavljeni zbog zapušenih odvoda, prenosi N1.rs.

Zbog velike količine kiše koja se slivala u Rajnu, vlasti su za javnost zatvorile područja u blizini reke kao mjeru predostrožnosti.

Austrijska kompanija za osiguranje od grada (Österreichische Hagelversicherung) procjenila je ukupnu štetu u Vorarlbergu na oko 1,2 miliona eura. Više od 5.000 hektara usjeva je uništeno, saopšteno je.

Naјmanje šest osoba poginulo u oluјi "Beril" u Teksasu, 2,7 miliona potrošača bez struјe

Putevi u susjednoj saveznoj državi Tirol, koji su bili blokirani odronima blata djelomično su ponovno otvoreni u subotu. U jugoistočnoj saveznoj državi Štajerskoj, oluje su izazvale poplave i obarale drveće.

U susjednoj južnoj saveznoj državi Koruškoj, hitne službe bile su raspoređene na nekoliko jezera kako bi spasile plivače, veslače i surfere koji nisu mogli da stignu do obale zbog jakih talasa.

Oko 40 letova moralo je da bude otkazano u petak uveče na bečkom aerodromu zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. septembar 2024 05:11