/ - (FOTO: PIXABAY)
26/11/2021 u 15:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Оптуживан за кршење људских права а изабран на чело Интерпола?

Лист NZZ тврди да што се тиче поштовања људских права - биланс Емирата је катастрофалан

Швајцарски лист "Neue Zürcher Zeitung" (NZZ) објавио је да је у Истанбулу Ахмед Насер Ал-Раиси изабран за новог предсједника Интерпола, али против овог шефа полиције Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) годинама се износе најтеже оптужбе, преноси портал RTCG.

Како се истиче, од 2015. године он је генерални инспектор МУП Емирата, а самим тим и шеф безбејдносног апарата који је озлоглашен због грубог поступања и масовног непоштовања људских права.

Како пише швајцарски лист, многи га сматрају лично одговорним за патњу и зло које их је задесило.

-Ал-Раиси је у јуче у Истанбулу изабран за новог предсједника Интерпола. Функција предсједника Интерпола је почасна позиција, прави шеф организације је генерални секретар Јирген Сток, Нјемац. Али сваки избор шаље сигнале - у овом случају погрешне, како тврде бројни политичари и организације за људска права. Већ сама његова номинација изазвала је бурне протесте. У Француској и Турској га оптужују за многобројна мучења. Преко 30 организација за људска права се успротивило овом избору, а 25 француских парламентараца затражило је од предсједника Макрона да интервенише- пише у чланку.

Лист NZZ тврди да што се тиче поштовања људских права - биланс Емирата је катастрофалан.

-Но, и поред тога Абу Даби годинама покерише за утицај и признање на међународном нивоу. За земљу са нешто мање од милион и по држављана и око десет милиона становника - то је амбициозно. Али Емирати имају новца и навикли су да све што хоће купе -  у овом случају фотељу предсједника Интерпола- пише у чланку.

Такође, указује се да Емирати користе најсавременија средства у борби против дисидената и политички непожељних. Ахмеда Мансура, блогера и активисту за људска права, ставили су иза решетака уз помоц́ “Пегасуса”, израелског софтвера за надзор.

-Мансур је суђен на десет година затвора, упркос чињеници да га ЕУ и организације за људска права сматрају невиним. За Емирате, Кину и друге ауторитарне режиме широм света, избор Раисија је разлог за славље: још један даљи корак у ерозији људских права у интернационалним оквирима- указано је у чланку.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 12:20