Виктор Орбан / - ФОТО: Н1
23/10/2021 u 20:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Орбан на масовном скупу у Будимпешти оптужио САД и ЕУ да хоће да га сруше

Он jе десетинама хиљада присталица у центру Будимпеште рекао да Вашингтон и милиjардер Џорџ Сорош, користећи своj новац, медиjе и мреже, покушаваjу да придобиjу мађарску љевичарску опозициjу

Мађарски премиjер Виктор Орбан, кога следеће године очекуjе тијесна изборна трка, оптужио jе Брисел и Вашингтон за покушаjе мијешања у мађарску политику и позвао своjе присталице да бране достигнућа његове националистичке владе током децениjе на власти.

Орбан jе десетинама хиљада присталица у центру Будимпеште рекао да Вашингтон и милиjардер Џорџ Сорош, користећи своj новац, медиjе и мреже, покушаваjу да придобиjу мађарску љевичарску опозициjу, пише Н1.

– Али ниjе важно шта они у Бриселу, Вашингтону и медиjима коjи су дириговани из иностранства желе. Мађари ће сами одлучивати ​​о своjоj судбини – рекао jе Орбан.

Роjтерс наводи да су се у мађарскоj престоници окупиле десетине хиљада људи, обиљежаваjући противсовjетски устанак из 1956. и да би подржали националистичког премиjера Виктора Орбана, коjи ће се идуће године на изборима борити против уjедињене опозициjе.

Први пут од доласка на власт 2010. Орбан (58) се суочава с уjедињеним опозиционим фронтом – од социjалиста и либерала, до некадашње краjње деснице, а данас странке десног центра Jобик.

Опозициjу ће на изборима 2022. предводити конзервативац Петер Марки-Заj (49), градоначелник Вашаршеља и отац седморо дјеце, коjи ће, по оцјени британске агенциjе, бити тежак изазов за Орбана.

Марки-Заj ће се, по први пут као опозициони кандидат премиjера, обратити присталицама на политичком скупу вечерас у мађарскоj престоници.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:07