Viktor Orban / - EPA
23/10/2024 u 14:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Orban traži od Mađara da se odupru Briselu kao SSSR-u 1956.

Premijer Mađarske Viktor Orban pozvao je u srijedu Mađare da se “odupru” Briselu kao što su učinili Moskvi prije gotovo 70 godina, tokom obilježavanja godišnjice antisovjetskog ustanka iz 1956. godine.

Nacionalistički premijer – čija zemlja predsjedava EU-om – raspiruje strahove od rata između Zapada i Rusije, za koji krivi Evropsku uniju i zapadni vojni savez NATO, piše novinska agencija AFP, prenosi RSE.

-Pokoravamo li se volji strane sile, ovaj put iz Brisela… Predlažem da naš odgovor bude jasan i nedvosmislen kao što je bio 1956. godine. Za nas je lekcija iz 1956. da se moramo boriti samo za jedno, za Mađarsku i za mađarsku slobodu- rekao je pred hiljadama ljudi u Budimpešti 23. oktobra.

Orban: Ono što je do sad Zelenski imao se pokazalo kao plan poraza

Antisovjetski ustanak iz 1956. ostavio je oko 3.000 mrtvih i 20.000 ranjenih između 23. oktobra i 4. novembra i postao je simbol mađarske borbe protiv represije.

Kao najbliži saveznik Moskve u EU od ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, Orban je odbio da pošalje oružje Kijevu i poziva na brzi prekid vatre bez ikakvih preduslova.

-Plan je da će Ukrajina odmah dobiti pozivnicu za NATO. Ratna pozornica bit će prebačena na rusko tlo. Dio plana je da će se Ukrajina, nakon pobjede na istočnom frontu, obavezati zamijeniti Amerikance i jamčiti sigurnost cijela Evropa s vlastitom ojačanom vojskom- rekao je Orban.

-Mi Mađari probudili bismo se jedno jutro i opet zatekli slovenske vojnike s Istoka stacionirane na mađarskoj teritoriji. Mi to ne želimo, ali pritisak iz Brisela je svakim danom sve jači na zemlju i na vladu- dodao je.

U svom govoru, Orban – koji je pod sve većim pritiskom kod kuće otkako je Peter Magyar ove godine došao na čelo opozicije – takođe je optužio EU da želi “nametnuti briselsku marionetsku vladu” u Mađarskoj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. oktobar 2024 14:12