Виктор Орбан / - ФОТО: Н1
23/10/2021 u 19:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Орбановом скупу присуствовало преко 400.000 људи

Учесници скупа под називом „Марш мира”, организовали су шетњу улицама кроз центар Будимпеште ка мјесту гдје jе предвиђено да им се Орбан обрати, на дан националног празника коjим се обиљежава 65. годишњица мађарске антисовjетске револуциjе 1956. године

Хиљаде присталица мађарског премиjера Виктора Орбана окупило се данас у Будимпешти како би пружило подршку мађарском лидеру, преноси Б92.

Учесници скупа под називом „Марш мира”, организовали су шетњу улицама кроз центар Будимпеште ка мјесту гдје jе предвиђено да им се Орбан обрати, на дан националног празника коjим се обиљежава 65. годишњица мађарске антисовjетске револуциjе 1956. године.

Марш jе организовала невладина организациjа Форум грађанског jединства, активни промотер политике Орбанове партиjе Фидес, коjа двотрећинском већином доминира у мађарском парламенту од 2010. године.

Како jе навео лидер ове НВО Ласло Чизмадиjа, циљ jе да се демонстрира суверенитет Мађарске према Европскоj униjи, за коjу jе навео да jе незаслужено оптужила Мађарску за демократско назадовање.

Организатори очекуjу да ће око 400.000 људи присуствовати маршу, осмом таквом скупу од 2012. године, а оваj догађаj мобилише присталице Орбанове владе пред парламентарне изборе сљедећег прољећа, на коjима се суочава са оним што ће, како се очекуjе, бити наjозбиљниjи изазов његовоj власти од 2010. године.

Шест наjвећих мађарских опозиционих странака обећало jе да ће оставити по страни идеолошке разлике и формирати коалициjу како би се супроставили владаjућоj странци на предстоjећим изборима, коjа ће истаћи jединственог заjедничког кандидата против Фидеса у сваком од 106 изборних округа у Мађарскоj.

Према наводима мађарских медија, Петер Марки-Заj ће предводити уjедињени опозициони блок на парламентарним изборима у Мађарскоj 2022. у настоjању да свргне Виктора Орбана након више од десет година на власти.

Марки-Заj, коjи ниjе члан ниjедне странке, побиједио jе у другом кругу прелиминарних избора 17. октобра љевичарку Клару Добрев, коjа се потом обавезала да ће га подржати на челу савеза шест опозиционих странака.

Он и други лидери наjавили су да ће данас одржати митинг опозициjе у Будимпешти, на дан националног празника коjим се обиљежава 65. годишњица мађарске антисовjетске револуциjе 1956. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:51