Vjosa Osmani / foto: Kosovo Online
22/04/2024 u 19:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Osmani: Tvrdnje o navodnom progonu Srba su lažne i politički motivisane

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani izjavila je na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija da su tvrdnje Srbije o navodnom progonu Srba lažne, neosnovane i politički motivisane.

- Taj narativ je diskreditovan izvještajem Hensilškog odbora za ljudska prava i drugih međunarodnih organizacija - rekla je Osmani.

Ona je istakla da kosovske institucije brane prava Srba sa Kosova, kao i svih drugih zajednica, i promovišu inkluzivnu zajednicu, a da je oko pola miliona Srba napustilo Srbiju tokom vlasti predsjednika Aleksandra Vučića.

- Treba da nam bude jasno od koga Srbi bježe - kazala je Osmani.

Ona je dodala da Srbi na Kosovu imaju pravo veta na ustavne amandmane, a da zakoni Kosova obavezuju na upotrebu srpskog jezika, dok pravoslavna crkva uživa posebnu zaštitu i da nije bilo napada na crkve.

- Multietničnost je vrijednost koju cijenimo i koju ćemo braniti po svaku cijenu - rekla je Osmani.

Ona je ocijenila da se agresija Srbije nastavlja, da je Srbija otela tri kosovska policajca, a da je sve kulminiralo terorističkim napadom 24. septembra 2023. godine, poslije čega je Srbija pojačala vojno prisustvo uz granicu sa Kosovom i isprobavala iranske dronove u blizini granice.

- Takve poruke oni šalju svojim susjedima - kazala je Osmani.

Dodala je da je Srbija podigla tenzije time što je poslije uspjeha Kosova u Savjetu Evrope zadržavala autobuse sa građanima Kosova i držala ih bez vode, hrane i ljekova, dok je predstavnik kosovske policije zadržan u policiji.

Osmani je rekla da Srbija pokušava da ometa proces integracije Srba na Kosovu, time što ih zastrašuje.

- Kosovski Srbi su pod pritiskom, ali ne od Vlade Kosova, već od Vlade Srbije - kazala je Osmani.

Ona je rekla da je Srbija prinudila Srbe sa Kosova da bojkotuju lokalne izbore na sjeveru Kosova, kao i da pod uticajem Beograda Srbi juče nisu izašli na referendum o opozivu gradonačelnika u tim opštinama.

- Ako su albanski gradonačelnici i dalje u svojim kancelarima, Srbi treba da zahvale Vučiću na tome - rekla je Osmani.

Ona je govorila i o Asocijaciji opština sa srpskom većinom i istakla da je trebalo stvoriti uslove za to, što je značilo da Srbija treba da rasturi ilegalne strukture, a ona ih je umjesto toga pretvorila u paravojne strukture.

Osmani je ocijenila da je neprimjenjivanje sporazuma - srednje ime“ Srbije, te da Srbija ne sprovodi mnoge dogovore i da Vučić prvo treba da se izjasni da li Srbija prihvata sporazum iz 2023. godine, a tvrdi da Kosovo namjerava da apsolutno sprovede taj sporazum.

Vučić u UN: Priština stvara nepodnošljive uslove života za Srbe

Osmani je istakla da članstvo Kosova u Savjetu Evrope garantuje i više prava za Srbe.

Ona je rekla da 25 godina nakon rata Kosovo sija i bori se za demokratiju, promoviše multietničnost i unapređuje ljudska prava za sve.

- Naša budućnost je svjetla i vjerujem da ćemo vam se jednog dana pridružiti i postati dio porodice UN - rekla je Osmani.

Ona je govorila i o zločinima Srbije 1999. na Kosovu i predstavila dvije osobe, koje su sjedele iza nje, koje su žrtve. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić javio se da odgovori i poručio da je to bio - politički teratar - jer predstavnica Kosova nije govorila o izvještaju u prethodnih šest mjeseci.

- Mi smo slušali proces protiv Srbije za nešto što se dogodilo prije 25 godina. Zašto nas niste informisali o tome ko će biti član delegacije. Mislite da nije bilo silovanih Srpkinja na Kosovu - kazao je Vučić.

Odgovarajući na navode o iranskim dronovima u Srbiji, Vučić je istakao da nikada nije vidio nijedan iranski dron i da to nije vidio niko u Srbiji.

Predsjedavajuća je rekla da oni ne znaju ko čini koju delegaciju, a naknadno je navela da su neki članovi delegacije Kosova akreditovani kao predstavnici civilnog društva.

Osmani je dodala da su žene koje sjede iza nje i članice njenog kabineta, na šta je predstavnik Rusije rekao da Osmani može da vjeruje da ima kabinet, ali da je ona u UN, što se tiče Rusije, došla kao privatna osoba.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 18:09