Podmornica Titan / FOTO: PRTSC/X
16/09/2024 u 22:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Otkrivena jedna od poslednjih poruka posade podmornice Titan prije implozije

Jedna od poslednjih poruka petočlane posade podmornice Titan prije nego što je implodirala, bila je "ovdje je sve u redu", piše BBC.

Istražitelji američke Obalske straže rekli su da je poruka bila među poslednjim komunikacijama između Titana i njegovog matičnog broda, prije nego što su zauvijek izgubili kontakt.

Na saslušanju je po prvi put prikazana i slika, snimljena vozilom na daljinsko upravljanje, Titanovog repnog konusa koji leži na morskom dnu nakon implozije, piše BBC.

Podmornica je implodirala dok se spuštala prema olupini Titanika manje od dva sata od zarona u junu 2023.

Zvaničnici obalske straže započeli su u ponedjeljak dvonedeljnu javnu istragu sa ciljem da otkriju činjenice o incidentu i daju preporuke za sprečavanje sličnih tragedija.

Istražitelji su, između ostalog, predstavili tekstualne poruke između Titana i njegovog matičnog broda Polarnog princa.

Titan je zaronio u 9.17 sati po lokalnom vremenu, a pomoćno osoblje na matičnom brodu je pitalo o dubini i težini podmornice, kao i da li još može da vidi brod na svom displeju.

Porodica žrtve implozije podmornice Titan traži više od 50 miliona dolara odštete

Komunikacija je bila neujednačena, ali oko sat vremena nakon ronjenja, Titan je poručio „ovdje je sve dobro“, piše BBC.

Poslednja poruka poslata je u 10.47 po lokalnom vremenu, na dubini od 3.346 metara, nakon čega je komunikacija izgubljena.

Zvaničnici su napomenuli da trup Titana nikada nije bio podvrgnut testiranju treće strane i da je bio izložen vremenskim i drugim elementima dok je bio u skladištu.

Pored toga, objelodanili su ozbiljne probleme sa kojima se podmornica suočavala u ekspedicijama koje su izvedene prije katastrofe. Tokom 2021. i 2022. godine, tokom 13 zarona na Titanik, podmornica je imala 118 problema sa opremom.

OceanGate, proizvođač koji stoji iza ove letjelice, ranije se suočavao sa pitanjima u vezi sa izborom dizajna, sigurnosnom evidencijom i poštovanjem propisa.

Toni Nisen, bivši direktor inženjeringa kompanije, rekao je da su dokazi koje je video „uznemirujući… profesionalno i lično“.

OceanGate je suspendovao sva istraživanja i komercijalne operacije nakon incidenta.

Kompanija trenutno nema stalno zaposleno osoblje, ali će je u istrazi zastupati advokat, navodi se u saopštenju.

Analiza implozije Titana traje već 15 mjeseci, a u ponedjeljak je počela prva javna faza istrage.

Neodgovorena pitanja o nesrećnom zaronu Titana podstakla su dugotrajnu debatu o bezbjednosti i regulisanju privatnog istraživanja morskih dubina.

Očekuje se da će Odbor za istragu Obalske straže marinaca (MBI) saslušati čak 10 bivših zaposlenih u OceanGate-u, uključujući suosnivača Giljerma Sonlajna, i stručnjake za pomorsku bezbjednost i istraživanje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 22:30