/ - FOTO: TVITER
07/02/2023 u 21:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ovo je beba rođena pod ruševinama u Siriji, cijela porodica stradala u zemljotresu

Beba je jedini član porodice koji je preživio urušavanje zgrade u ponedjeljak u gradu Jinderis u Siriji, u blizini granice sa Turskom

Stanovnici koji su kopali po srušenoj zgradi u gradu na sjeverozapadu Sirije otkrili su uplakanu tek rođenu bebu čija se majka prodila dok je bila zakopana ispod ruševina posle razornog zemljotresa, rekli su rođaci i ljekar. U trenutku pronalaska, novorođena djeovjčica je i dalje pupčanom vrpcom bila povezana sa majkom Afraom Abu Hadijom, koja je umrla.

Beba je jedini član porodice koji je preživio urušavanje zgrade u ponedjeljak u gradu Jinderis u Siriji, u blizini granice sa Turskom, rekao je za Asošiejted pres rođak Ramadan Slejman.

Novorođenče je spaseno u ponedjeljak popodne, više od 10 sati nakon zemljotresa. Nakon što su je spasioci iskopali, komšinica je presjekla pupčanu vrpcu, a zatim su odjurili s bebom u dječju bolnicu u obližnjem gradu Afrin, gdje je zadržana u inkubatoru, rekao je ljekar koji liječi bebu, dr. Hani Maruf, objavio je AP, a prenosi nova.rs.

Tjelesna temperatura bebe je pala na 35 stepeni Celzijusa i imala je modrice, uključujući i veliku na leđima, ali je ona u stabilnom stanju, rekao je doktor. Majka Abu Hadija mora da je bila pri svijesti tokom porođaja, dodaje doktor.

On je procijenio da je beba rođena nekoliko sati prije nego što je pronađena, s obzirom na to koliko joj je temperatura pala. Da je djevojčica rođena neposredno prije zemljotresa, ne bi preživjela toliko sati na hladnoći, rekao je on.

„Da je djevojčica ostavljena još sat vremena, umrla bi“, rekao je on.

Kada se u ponedjeljak prije zore dogodio zemljotres, Abu Hadija, njen suprug i četvoro djece su pokušali da pobjegnu iz svoje zgrade, ali se konstrukcija srušila na njih. Njihova tijela pronađena su u blizini ulaza u zgradu, rekao je Slejman, koji je stigao na lice mjesta odmah nakon što je novorođenče otkriveno.

„Nađena je ispred majčinih nogu. Nakon što su prašina i kamenje uklonjeni, djevojčica je pronađena živa“, kazao je rođak.

Maruf je rekao da je beba bila teška 3,175 kilograma, što je prosječna težina novorođenčeta, i da je rođena skoro u terminu.

„Naša jedina briga je modrica na leđima i moramo da vidimo da li ima problema sa kičmenom moždinom“, rekao je on, rekavši da je normalno pomjerala noge i ruke.

Jinderis, koji se nalazi u enklavi koju drže pobunjenici na sjeverozapadu Sirije, teško je pogođen u zemljotresu, sa desetinama zgrada koje su se srušile.

Abu Hadija i njena porodica bili su među milionima Sirijaca koji su pobjegli na teritoriju pod kontrolom pobunjenika iz drugih djelova zemlje. Oni su u iz rodnog mjesta pobjegli 2014. godine pošto je Islamska država zauzela njihovo selo, rekao je rođak koji se predstavio kao Saleh al-Badran. U Jinderis su se doselili 2018. nakon što je Sirijska nacionalna armija, koju podržava Turska, zauzela grad od kurdskih boraca koje podržavaju SAD, rekao je Sleiman.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. septembar 2024 03:21