Dolina smrti, toplotni talas / - SKRINšOT/X
08/07/2024 u 09:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Pakao u Dolini smrti: Ima mrtvih, izdat najviši stepen upozorenja

Dugotrajni talas vrućine koji je širom SAD oborio sve rekorde ne jenjava ni danas, donoseći djelovima zapadne Amerike opasno visoke temperature, a u Dolini smrti u Kaliforniji jedan motociklista je preminuo usled toplotnog udara.

Izuzetno visoka temperatura od 53,3 stepena Celzijusa izmjerena je u subotu i nedjelju u Nacionalnom parku Dolina smrti u istočnoj Kaliforniji, gdje je smrtno stradao jedan posjetilac, motociklista koji je bio direktno izložen toploti, dok je još jedna osoba morala da bude hospitalizovana, saopštili su zvaničnici, a prenose agencije. Drugi motociklista je prevezen u bolnicu u Las Vegasu zbog "ozbiljnog toplotnog udara".

- Upozorenje na ekstremne vrućine, najviši stepen upozorenja Nacionalne meteorološke službe SAD (NWS), proglašen je za područja na kojima živi oko 36 miliona ljudi, što je otprilike 10 odsto populacije - izjavio je meteorolog Brajan Džekson.

Prema njegovim riječima, na više desetina lokaliteta na zapadu i sjeverozapadu SAD izjednačene su ili premašene prethodne rekordne temperature vazduha.

U mnogim djelovima Sjeverne Kalifornije izmjerena je temperatura viša od 43,3 stepena, a u gradu Redingu izmjereno je čak 48,3 stepena Celzijusa.

Grad Finiks u saveznoj državi Arizoni u nedelju je postavio novi temperaturni rekord, pošto je najviša minimalna dnevna temperatura bila 33,3 stepena Celzijusa. Na istoku SAD takođe su izmjerene veoma visoke temperature vazduha, uz veliki procenat važnosti vazduha.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. oktobar 2024 20:40