/ - UNSPLASH, ZATVOR- ILUSTRACIJA
13/07/2024 u 17:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Pakistan: Bivši premijer ponovo uhapšen sa ženom, nakon ukidanja zatvorske kazne

Iako je sud u Pakistanu poništio sedmogodišnju zatvorsku kaznu bivšem premijeru Imranu Kanu i njegovoj supruzi Bušri Bibi, zbog navodnog protivzakonitog braka, oni su ponovo uhapšeni.

Imran Kan je uhapšen u vezi sa neredima prošle godine, dok je Bušra uhapšena zbog odvojenog slučaja korupcije. Kanova stranka saopštila je da planira da se obrati višim sudovima da bi dobila kauciju za njega, prenosi N1.rs.

Vlasti su pokrenule veći broj slučajeva protiv Kana od 2022. godine kada je smjenjen glasanjem o nepovjerenju u parlamentu. Kan je od svog prvog hapšenja u maju 2023. godine upleten u više od 150 pravnih slučajeva.

Za bivšeg premijera Pakistana i njegovu partnerku sedam godina zatvora zbog nezakonitog braka

Ranije ovog mjeseca, radna grupa Ujedinjenih nacija za ljudska prava pozvala je na Kanovo hitno oslobađanje, rekavši da je pritvoren uz „kršenje međunarodnih propisa“.

Nakon Kanovog hapšenja u maju 2023. godine, njegove pristalice napale su vojne i državne zgrade i zapalile zgradu državnog Radio Pakistana.

Nasilje je splasnulo tek kada je Kana oslobodio Vrhovni sud. Međutim, ponovo je uhapšen početkom avgusta 2023. pošto mu je sud izrekao trogodišnju zatvorsku kaznu zbog korupcije.

Poslednjih mjeseci Kan je oslobođen optužbi u nekoliko slučajeva u vezi sa prošlogodišnjim nasiljem, ali mu je kaucija otkazana ove nedelje u vezi sa jednim takvim slučajem koji se vodi protiv njega u istočnom gradu Lahoru.

U petak je Vrhovni sud Pakistana presudio da je Kanova partija „Tehrik-e-Insaf“ nepropisno uskraćena za najmanje 20 mjesta u Parlamentu, što je značajan udarac za krhku vladajuću koaliciju.

Kanova partija je ranije isključena iz sistema koji strankama daje dodatna mjesta rezervisana za žene i manjine u Narodnoj skupštini – donjem domu Parlamenta.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. septembar 2024 05:12