Palestina, Gaza / - FOTO: UNSPLASH - AHMED ABU HAMEEDA
30/07/2024 u 17:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Palestinski olimpijski komitet ponovo traži isključenje Izraela sa OI

Palestinski olimpijski komitet saopštio je da je od Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) ponovo tražio da Izrael bude isključen sa Olimpijskih igara (OI) u Parizu zbog rata izraelskih snaga protiv palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze.

Palestinski komitet je uputio zvanično pismo prije otvaranja OI 26. jula predsjedniku MOK-a Tomasu Bahu i predsjedniku Međunarodne fudbalske federacije (FiFA) Đaniju Infantinu o isključenju Izraela iz OI.

U tom pismu se navodi da su MOK i Fifa „ranije odlučno reagovali protiv ugrožavanja olimpijskog primirja“, a dokaz je suspenzija timova Rsije zbog ruske invazije na Ukrajinu, prenosi N1.rs.

(UŽIVO) Broj stradalih Palestinaca porastao na 39.400

„Nismo dobili nikakav odgovor“ na to pismo uprkos „hitnosti“ situacije, izjavio je novinarima predsjednik Palestinskog komiteta Džibril Radžub i dodao da razmatra „sve pravne opcije“ kao što je podnošenje zahtjeta švajcarskom federalnom sudu ili Evropskom sudu za ljudska prava.

Radžub je dodao da je jutros poslat „podsetnik“ MOK-u i dodao da su različite stvari „biti politički neutralan i biti pasivan“.

MOK je saopštio da će se Bah tokom nedelje sastati sa Radžubom.

„Postoji, u zavisnosti od toga koga slušate, 20 do 30 ratova u svijetu. A kada bismo slušali sve žalbe svih timova, nikog ne bi bilo…“, rekao je portparol MOK-a Mark Adams i dodao da se MOK bavi sportom, a politiku prepušta političarima.

MOK od početka rata u Pojasu Gaze drži se podalje od tog konflikta, pošto izraelski i palestinski nacionalni olimpijski komitet koegzistiraju od 1995. godine, što je nasleđe mirovnog procesa u Oslu.

S druge strane MOK je odmah reagovao na ukrajinski sukob, zabranivši Rusiji učešće.

Bah je ocjenio da je „situacija između Izraela i Palestine potpuno drugačija“ tako da nije pozvao na bilo kakve sportske sankcije.

Izraelska delegacija ima 88 sportista, palestinska osam.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 01:52