/ - FOTO: UNSPLASH - AMIR HANNA PALESTINA. GAZA, ILUSTRACIJA
08/12/2023 u 19:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Palestinski predsjednik: Gaza je uništena, Izrael prekršio svoja obećanja

On nije iznio konkretnu viziju poslijeratnog plana o kojem se razgovaralo s američkim zvaničnicima

Palestinski predsjednik Mahmud Abas rekao je danas da je međunarodna mirovna konferencija nužna za kraj rata u Gazi i pronalazak trajnog političkog rješenja koje bi dovelo do uspostave palestinske države, prenosi Avaz.ba.

U intervjuu za Reuters iz ureda u Ramali 87-godišnji Abas rekao je da je sukob Izraela i Palestinaca dosegnuo alarmantnu fazu koja zahtijeva međunarodnu konferenciju i jamstva svjetskih sila.

- Ja sam za miran otpor. Ja sam za pregovore temeljene na međunarodnoj mirovnoj konferenciji i pod međunarodnim pokroviteljstvom koji bi doveli do rješenja pod zaštitom svjetskih sila za uspostavu suverene palestinske države u Pojasu Gaze, na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu - rekao je.

"Izrael prekršio svoja obećanja"

Abas je rekao da bi na temelju obvezujućeg međunarodnog sporazuma oživio oslabljenu Palestinsku samoupravu (PA), proveo dugo očekivane reforme i održao predsjedničke i parlamentarne izbore. On je naveo da se PA pridržavala svih mirovnih sporazuma potpisanih s Izraelom, od sporazuma iz Osla 1993. do drugih, ali da je Izrael prekršio svoja obećanja o okončanju okupacije.

- Ko god pobijedi - pobijedi, ovo će biti demokratski izbori - rekao je na pitanje bi li riskirao održavanje izbora s obzirom na mogućnost da bi Hamas mogao pobijediti kao i 2006. godine. Abas je rekao da je planirao održati izbore u aprilu 2021., ali mu je izaslanik Evropske unije rekao da se Izrael protivi glasanju u istočnom Jerusalemu, zbog čega je bio prisiljen otkazati izbore.

"Gaza danas nije Gaza kakvu poznajete"

Abas nije iznio konkretnu viziju poslijeratnog plana o kojem se razgovaralo s američkim dužnosnicima. Prema tom planu PA bi preuzela kontrolu nad Pojasom Gaze, domom za 2.3 miliona ljudi.

- Gaza danas nije Gaza kakvu poznajete. Gaza je uništena. Njene bolnice, škole, infrastruktura, zgrade, ceste i džamije su uništene. Ništa nije ostalo. Kad se vratimo, trebat će nam resursi, Gazi je potrebna obnova - rekao je Abas i prozvao SAD da snosi odgovornost za ono što se događa u enklavi.

- To je jedina sila koja je kadra narediti Izraelu da zaustavi rat i ispuni svoje obveze, ali nažalost to ne čini. Amerika je saučesnik Izraela - rekao je Abas.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. jun 2024 17:24