/ - Папа Бенедикт XVI (Википедија)
24/01/2022 u 21:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Папа Бенедикт XVI: Лагао сам током истраге о сексуалном злостављању дјеце

Он се извинио због грешке и рекао да се нада да ће му бити опроштено

Пензионисани папа Бенедикт XVI признао је да је дао лажну изјаву током истраге о сексуалном злостављању дјеце унутар њемачке Римокатоличке цркве, јављају агенције преносе медији.

За сексуално злостављање оптужени су и неки црквени званичници који су још на функцијама, пренијела је немачка агенција ДПА.

Пензионисани папа је путем свог секретара доставио изјаву у којој је навео да је 1980. био на састанку на којем се дискутовало о свештенику који је злостављао дјечаке у бискупији Есен, у западној Нјемачкој, али да је само премјештен у Баварску.

Бенедикт XВИ, који је тада као Јозеф Рацингер (Јосепх Ратзингер) био надбискуп у Минхену, више пута је тврдио да није присуствовао састанку са свештеником.

Адвокатска канцеларија Вестфал шпилкер ваштл (Wестпфахл Спилкер Wастл) која је за минхенску надбискупију израдила извјештај о сексуалним злостављањима дошла је до записника у којем је евидентирано да је био на састанку.

У писаној изјави бившег папе наводи се да грешка није направљена с лошом намером, већ је резултат "превида у уређивању његове изјаве".

Он се извинио због грешке и рекао да се нада да ће му бити опроштено.

Додаје се да на том састанку није донијета одлука о свештенику већ да му је само дозвољено да има обезбјеђен смјештај за вријеме терапије у Минхену.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:08