Papa Franja / - EPA
13/10/2024 u 17:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Papa poziva na poštovanje mirovnih snaga UN u Libanu

Poglavar rimokatoličke crkve Papa Franja zatražio je danas poštovanje vojnika mirovnih snaga Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL).

UNIFL je tokom prethodne nedelje saopštio da je Izrael namjerno gađao njene štabove i sisteme komunikacija i da je tom prilikom povređeno najmanje pet mirovnjaka.

- Osjećam se bliskim svim narodima koji su uključeni u sukobe na Bliskom istoku, Palestini, Izraelu, Libanu, gdje tražim da se poštuju mirovne snage UN - rekao je Papa Franja.

On je pozvao „još jednom na hitan prekid vatre na svim frontovima“ i da se nastavi „putevima diplomatije i dijaloga za postizanje mira“.

- Molim se za sve žrtve, za raseljene, za taoce i nadam se da će sve ove nepotrebne patnje, izazvane mržnjom i osvetom, uskoro prestati - dodao je verski poglavar.

Izrael je u nedelju intenzivirao svoje napade u Libanu, na uporišta Hezbolaha, ali i izvan njih i vodi kopnene borbe protiv proiranskog libanskog pokreta u oblastima blizu granice na jugu zemlje, koje je nemilosrdno granatirala njegova vojska.

Nakon što je oslabio Hamas u Gazi, Izrael je u septembru pomerio front rata na Liban, sa ciljem da udalji Hezbolah od granice i omogući povratak u sjeverni Izrael oko 60.000 stanovnika raseljenih zbog sukoba u tom dijelu zemlje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. oktobar 2024 17:31