/ foto youtube
08/09/2021 u 23:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Почело суђење за терористичке нападе 2015. у Паризу

Девет наоружаних људи и бомбаша самоубица извело је нападе скоро истовремено на француски национални фудбалски стадион, на концертну дворану Батаклан и на ресторане и кафиће

Суђење 20-орици оптужених за нападе Исламске државе 2015. у Паризу, у којима је 130 људи убијено а стотине рањено, почело је данас у безбједном париском комплексу у згради суда из 13. вијека, преноси портал РТЦГ.

Девет наоружаних људи и бомбаша самоубица извело је нападе скоро истовремено на француски национални фудбалски стадион, на концертну дворану Батаклан и на ресторане и кафиће у Паризу 13. новембра 2015.

Једини преживјели из екстремистичке ћелије те ноћи Salah Abdeslam је кључни оптужени, али је до сада одбијао да разговара са истражитељима, ускраћујући им одговоре на многа питања о најтежим нападима у Француској од Другог свјетског рата и људима који су их планирали.

Abdeslam, чији је брат био међу бомбашима самоубицама, појавио се у црној кошуљи и црним панталонама, свезане дуге косе. На питање да се изјасни о својој професији, изјавио је да је "борац за Исламску државу". Он је једини од 20 оптуженика који се терети за убиство.

Предсједавајући судија, Žan-Luis Peres, рекао је да је напад промијенио безбједност у Европи и политичком окружењу Француске. Dominik Kilemes, чији је син искрварио у једном од кафића, рекла је да је суђење важно како за исцјељење породица жртава, тако и за цијелу нацију.

- Убице, терористи, мислили су да пуцају у масу, у масу људи. Али то није била маса, то су били појединци који су имали живот, који су вољели, имали наде и очекивања и о којима морамо говорити на суђењу. То је важно- рекла је.

Од 20 оптужених, шесторици ће се судити у одсуству. Абдеслам ће бити испитиван више пута, али остаје да се види да ли ће прекинути ћутање.

Иста мрежа Исламске државе је неколико мјесеци касније организовала нападе у Бриселу, када је убијено још 32 људи.

Предвиђено је да суђење траје девет мјесеци. Септембар ће бити посвећен излагању полицијских и форензичких доказа, а у октобру се очекују искази жртава. Од новембра до децембра свједочиће званичници међу којима и француски предсједник Fransoa Oland, као и рођаци нападача.

Судски поступак неће бити преношен на телевизији или касније објављен за јавност, али ће бити снимљен за архив. Видео снимање је дозвољено само за неколико случајева у Француској који се сматрају од историјског значаја, укључујући прошлогодишње суђење за нападе 2015. на лист Шарли ебдо у Паризу и кошер самопослугу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:28