Доналд Трамп / - РТС
01/07/2021 u 10:31 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Подигнута оптужница против Трампове фирме

Оптужница, за коју се очекује да ће бити објављена данас, прва је у готово трогодишњој истрази државног адвоката око сумњивих финансија бившег предсједника Трампа

Истражна  порота у Њујорку подигла је у сриједу оптужницу против Организације Трамп, фирме бившег америчкег предсједника Доналда Трумпа, и против њеног дугогодишњег главног финанцијског директора Allena Weisselberga, јавља Washington Post, позивајући се на двоје извора упознатих с оптужницом, преноси Index.hr.

Оптужница, за коју се очекује да ће бити објављена данас прва је у готово трогодишњој истрази државног адвоката  око сумњивих финансија бившег предсједника Трампа.

Тачне оптужбе још увијек нису познате, али Washington Post јавља да су повезане с неплаћеним порезом на бонусе, односно бенефиције за менаџере Организације Трумп. 

Директор Трампове фирме сарађује с тужилаштвом?

Посебно је занимљиво што су, како пише портал Axios, тужитељи енергично вршили притисак на 73-годишњег Weisselberga, који је детаљно упознат с финансијама Организације Трамп, да сарађује у истрази. Другим ријечима, да се окрене против Трампа као свједок покајник. Очекује се да ће Weisselberg данас бити изведен пред судијом. 

Трамп и чланови његове породице наводно нису оптужени у склопу ове оптужнице, али истрага је и даље у току и нове оптужнице би могле услиједити.

--Не могу још рећи да се потпуно извукао", коментирао је Трумпов адвокат Рон Фисцхетти у понедјељак за Associated Press, док је у исто вријеме одбацио доказе тужилаштва као врло слабе.

Ако би се фирма прогласила кривом, поједини пословни партнери могли би прекинути односе с Трамповом фирмом, али би могли и бити значајно новчано кажњени. 

Организација Трамп под истрагом од 2019. 

Њујоршки државни адвокат Ванце почео је истраживати Организацију Трамп 2019. године након што се испоставило да је та фабрика бившем Трумповом адвокату и савезнику (који је у међувремену осуђен на три године затвора) Михаелу Кохену надокнадила 130.000 америчких долара, које је овај уплатио Стормy Даниелс, бившој порно-глумици, за ћутање о томе да је, како тврди, имала изванбрачну аферу с Трумпом.

Но истрага се у међувремену драматично проширила, тако да сад обухвата низ потенцијално илегалних поступака Трумпа и његове фирме, укључујући спорне порезне олакшице и наводно манипулирање вриједношћу својих некретнина због плаћања мањих пореза.

Трумп: То је наставак највећег лова на вјештице свих времена

Ванце је још у коловозу 2019. издао налог за запљеном Трумпових финансијских докумената и коначно их је добио у  ове године, након што је Врховни суд окончао пресудио у његову корист, а против Трампа, који је тврдио да као предсједник има "апсолутни имунитет од било каквог казненог поступка". 

Трумпови одвјетници састали су се у понедјељак с тужитељима како би их покушали увјерити да не подижу оптужбе, но очито их нису успјели увјерити. 

Трумп упорно пориче било какво незаконито пословање, а у понедјељак је објавио приопћење у којем се још једном обрушио на ову истрагу као "наставак највећег лова на вјештице свих времена".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 21:15