Ilustracija / - EPA
11/10/2024 u 10:03 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Pogođena stambena zgrada u Odesi, ima poginulih i ranjenih; Sirski: Rusija povukla 50.000 vojnika s fronta u Kursk

Četiri osobe su poginule u ruskom vazdušnom udaru na Odesu. Rusija je prebacila oko 50.000 vojnika u Kursku oblast, oslabivši svoju poziciju na frontu u Ukrajini, izjavio je glavnokomandujući Oružanih snaga Aleksandar Sirski.

Lavrov: Ne zanimaju nas izjave Kijeva o rješavanju konflikta, imamo jasan stav

Rusija ima jasan stav o rješavanju ukrajinskog konflikta, koji je formulisao ruski predsjednik Vladimir Putin, nije zainteresovana za druge informacije o tom pitanju, saopštio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Ne pratim informacije koje se periodično iznose od ukrajinskih predstavnika na različitim nivoima. Ovo nas ne interesuje - rekao je šef diplomatije na brifingu za novinare poslije 19. Istočnoazijskog samita.

Pogođena stambena zgrada u Odesi, ima poginulih i ranjenih

Ruske snage su kasno sinoć napale Odesku oblast balističkim projektilima, poginule su četiri osobe.

Prema riječima šefa Odeske regionalne državne administracije Olega Kipera, uništena je dvospratna zgrada u kojoj su živjeli i radili civili.

“Ljudi su zarobljeni ispod ruševina. Spasioci Državne službe za vanredne situacije spasili su četiri osobe, još tri osobe su, nažalost, poginule pod ruševinama zgrade. Među poginulima su 43-godišnja žena, 22-godišnjak,.Dječak i 16-godišnja djevojčica preminuli su od zadobijenih povreda u bolnici”, rekao je zvaničnik.

Prema njegovim riječima, još deset osoba je povrijeđeno, a devet žrtava je hospitalizovano. Među povrijeđenima, četvoro je u teškom stanju.

Ukrajinski mediji tvrdi da kancelarija Zelenskog vrši pritisak

Sirski: Rusija rasporedila 50.000 vojnika u Kursk

Rusija je prebacila oko 50.000 vojnika u Kursku oblast, oslabivši svoju poziciju na frontu u Ukrajini, izjavio je glavnokomandujući Oružanih snaga Aleksandar Sirski.

Kako je istakao glavnokomandujući, ruska komanda je ove snage prebacila sa drugih frontova na kojima su izvođene ofanzivne operacije neprijatelja.

General je takođe napomenuo da je zbog prebacivanja ruskih snaga u Kursku oblast došlo do slabljenja neprijateljskih grupa na drugim pravcima, posebno u Zaporožju, Hersonskoj oblasti i na kramatorskom sektoru fronta.

Bijela kuća još nije donijela odluku o sastanku u Ramštajnu

Američka administracija nastavlja da razrađuje detalje odložene posjete predsjednika Džoa Bajdena Njemačkoj, kao i mogućnost održavanja sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, takozvanog Ramštajn formata, saopštila je portparolka Bijele kuće Karin Žan-Pjer.

- Pokušavamo da to razradimo, sve detalje, važno je da predsjednik to sprovede - napomenula je ona povodom odložene posjete predsjednika SAD.

Rusija “šahedima”” napala Kijev

Rusija je sinoć ponovo napala Kijev – peti put od početka mjeseca. U prijestonici je delovala PVO.

Upozorenje o vazdušnom napadu u prijestonici trajalo je više od tri sata, dronovi su ušli u Kijev iz različitih pravaca, saopštila je gradska uprava.

Napadi u Harkovskoj, Sumskoj, Donjeckoj i Zaporoškoj oblasti

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da su u posljednja 24 časa zabilježeni napadi u Harkovskoj, Sumskoj, Donjeckoj i Zaporoškoj oblasti.

Ruske snage oslobodile su naselja Nova Soročina i Pokrovski u Kurskoj oblasti.

Za to vrijeme, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je London, Francusku i Rim i predstavio ukrajinski “Plan pobjede”.

Rusija je, sa druge strane, premjestila dva lovca “mig 31K” u Bjelorusiju.

Upozorila je SAD da bi mogle da pogoršaju krizu i izazovu pravi sukob između Rusije i Zapada, dok je ruski predsjednik Vladimir Putin razriješio dosadašnjeg ambasadora u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolija Antonova te dužnosti.

Reagovao je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjapkov i saopštio je da će u narednih nekoliko nedjelja biti održan sastanak predstavnika pet nuklearnih zemalja.

Oglasio se i mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto. Poručio je da bi pristupanje Ukrajine Sjevernoatlantskoj alijansi u sadašnjim okolnostima izazvalo treći svjetski rat.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. oktobar 2024 10:04