Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
02/05/2024 u 19:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Policija rasturila propalestinski studentski kamp na UCLA u Los Anđelesu

Američka policija je uklonila šatore i rastjerala studente, propalestinske demonstrante, koji su na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu (UCLA) protestovali zbog izraelske ofanzive u Pojasu Gaze.

Nekoliko desetina demonstranata uhapšeno je, dok je policija sa opremom za razbijanje protesta demontirala improvizovane barikade i šatore.

Na tom mjestu su u srijedu izbili sukobi propalestinskih studenata i proizraelskih studenata koji su organizovali svojevrsni kontra protest i napali one koji su demonstrirali zbog rata u Pojasu Gaze.

Jedan od profesora na tom univerzitetu je izrazio žaljenje zbog „nepotrebno izazvane krize“.

- Uprava univerziteta i lokalne vlasti su mogle da stišaju napetost, ali je policija kasno poslata na lice mjesta protiv ekstremista (kontra-demonstranata) koji su napali studente u njihovim mirnim demonstracijama - rekao je taj profesor, prenosi Nova.rs.

Nakon protesta protiv Izraela u Njujorku uhapšeno preko 130 osoba

Nakon tog incidenta, policija je naredila propalestinskim studentima da napuste kamp, ali su oni to odbili i nekoliko stotina njih je ostalo sve do policijske intervencije koju su neki od njih opisali kao – brutalnu.

Propalestinski protest studenata blokirao kampus u Parizu: Nastava prebačena na onlajn format

Policija je studentski protest razbila upotrebom šok bombi, dok su okupljeni uzvikivali „gdje ste bili juče“, aludirajući na blagonaklon stav policije prema proizraelskim kontra-demonstrantima.

Studentski protesti su izbili na tridesetak univerziteta u SAD, sa zahtjevom da Amerika prestane da podržava Izrael i da se prekine saradnja sa kompanijama koje podržavaju rat u Gazi.

To je daleko najveći studentski protestni pokret u SAD u 21. vijeku, a policijske reakcije koje su uslijedile prizivaju scene iz šezdesetih godina 20. vijeka kada je aktuelan bio ogroman studentski protestni pokret zbog Vijetnamskog rata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 10:20