Viktor Orban / - EPA
15/10/2024 u 22:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Politiko: Orban će ometati pomoć Ukrajini da bi pomogao Trampu

Mađarski premijer Viktor Orban uručiće veliki "politički poklon" Trampu, bivšem predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država, piše Politiko.

Ukoliko Tramp u novembru po drugi put osvoji mandat i uđe u Bijelu kuću, Orban će da mu pomogne da se izvuče iz zajma od 50 milijardi dolara koje su SAD, Evropska unija i lideri G7 ponudili Ukrajini kao pomoć u borbi za opstanak u ratu protiv Rusije, piše Politiko (Politico). 

To bi pomoglo Trampu tako što će moći da, ako bude izabran, glasačima republikancima kaže da neće dati Ukrajini ubuduće ni jedan cent.

Mađarska kaže da neće pristati na promenu pravila koja bi omogućila Vašingtonu da da najveće zajmove, ili bar ne dok se ne završe američki izbori, prenosi N1.rs.

Zajam bi u potpunosti bio otplaćen profitom od preko 250 milijardi dolara ruske imovine koja je zaplenjena širom zapadnih zemalja nakon Putinove invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Vašington insistira na tome da Evropska Unija produži rok za obnavljanje sankcija na najmanje 36 mjeseci. Prema sadašnjim pravilima, sankcije Evropske Unije se obnavljaju na svakih šest mjeseci, što povećava vjerovatnoću da neka zemlja samostalno odmrzne imovinu, a to bi nateralo nacionalne vlade EU da iskoriste novac poreskih obveznika za otplatu zajma.

Dok su svi drugi lideri za produžavanje perioda obnove sankcija na 36 mjeseci, kako traže Sjedinjene Američke Države, Orban to odbija.

Prema pravilima Evropske Unije, svaka od 27 zemalja mora da pristane na bilo kakvu promjenu u pravilima sankcija.

Ukrajini su hitno potrebna nova sredstva od zapadnih saveznika da bi zemlja funkcionisala i da bi se pripremila za predstojeću, kako se prognozira, brutalnu zimu, piše Politico.

Zahvaljujući Orbanu, sada je malo vjerovatno da će Sjedinjene Američke Države u tome učestvovati.

- Ako ovo ne rešimo (produženjem trajanja sankcija), to će i Evropsku Uniju kao i Mađarsku, mnogo više koštati - kaže jedan od diplomata Evropske Unije koji anonimno govori.

Ipak, za Orbana je to mala cijena koju mora da plati. Ono što će Orban dobiti jeste preko potrebna dobra volja svog prijatelja republikanca.

- Oni (Mađarska) ne brinu o tome što će Evropska Unija morati da plati više. Sve je u pružanju pomoći Trampu -kaže drugi diplomata Evropske Unije.

Ukloliko Brisel i Vašington zajedno preuzmu zajam od 35 milijardi dolara, reizabrani Tramp bi godinama bio vezan njime. Ali ako se zajam odobri bez SAD, on ne bi imao tu obavezu.

Orbanovo blokiranje zajma je najnoviji primer saveza Trampa i mađarskog premijera koji su se nedavno sastali u Mar-a-Lagu.

Obraćajući se novinarima u Briselu, Orban je rekao da će otvoriti nekoliko flaša šampanjca ako Tramp pobjedi Kamalu Haris u novembru.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. oktobar 2024 22:32