Viktor Orban / - EPA
04/07/2024 u 22:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Politiko: Orban se sastaje sa Putinom u Moskvi, jake kritike stižu iz EU

Očekuje se da će se mađarski premijer Viktor Orban, nakon putovanja u Ukrajinu, u petak sastati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, prenosi Politiko, pozivajući se na više medija.

Sastanak će se održati pet dana otkako je Mađarska na čelu rotirajućeg predsjedavajućeg Savjeta EU, podseća Politiko.

Orban bi trebalo da se sastane sa Vladimirom Putinom u Moskvi, kako je prvi izvjestio mađarski istraživački medij VSquare, a kasnije i Fajnenšel tajms i Radio Slobodna Evropa.

Ministar spoljnih poslova Peter Sijarto takođe će pratiti Orbana u Kremlj, javio je Radio Slobodna Evropa, pozivajući se na izvor iz vlade, prenosi N1.rs.

Nakon posjete Kijevu, Orban putuje u Moskvu

Na pitanje Politika da li će se Orban sastati sa Putinom, portparol mađarskog predsjedništva odbio je da komentariše.

Ranije tog dana, Zoltan Kovač, Orbanov međunarodni portparol, rekao je novinarima zagonetno da je Orban „van mreže“.

- Nećemo vam unapred reći šta namjerava- rekao je on u Budimpešti na pitanje da li je na planu putovanje u Moskvu.

Posle prvih izvještaja u četvrtak o mogućem sastanku Orban-Putin u Moskvi, predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel napisao je na X-u:

-Rotirajuće predsjedništvo EU nema mandat da sarađuje sa Rusijom u ime EU. Evropski savjet je jasan: Rusija je agresor, Ukrajina je žrtva. Bez Ukrajine se ne može razgovarati o Ukrajini -  naveo je on.

Poljski premijer Donald Tusk doveo je u pitanje izbor: „Glasine o vašoj posjeti Moskvi ne mogu biti istinite, Orbane, ili jesu?“ pisao je na X-u.

Valeri Hajer, predsjednica liberalne grupe Obnovi Evropu u Evropskom parlamentu, takođe je osudila posjetu.

- Premijer Orban djeluje bez mandata i nije u interesu EU. Ako se ove glasine potvrde, osuđujemo ovaj nacionalni solo napor. Evropska unija je ujedinjena iza Ukrajine, a ne Viktora Orbana sa svojom skrivenom agendom - napisala je ona na X.

Finski premijer Peteri Orpo se na X-u pridružio kritikama:

-"Uznemirujuće vesti o Orbanovoj poseti Moskvi. Jasno je da on nema mandat da pregovara ili diskutuje u ime EU. Njegova posjeta bi pokazala nepoštovanje dužnosti predsjedavajućeg EU i potkopavala bi interese Evropske unije.“

Orban je u utorak boravio u iznenadnoj posjeti Kijevu, gdje se sastao sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Mađarski lider je predložio trenutni prekid vatre Zelenskom, ali predsjednik nije javno komentarisao plan.

Portparol Orbana Kovač rekao je novinarima da premijer zna da nema pravo da razgovara sa Zelenskim u ime Savjeta i rekao da je posetio Kijev „u svoje ime“.

- Ali u roku od dva sata, rezime sadržaja razgovora i mađarskog stava je već podeljen u Savjetu. Dakle, to je ono na šta mislimo: idemo po pravilima i to daje manevarski prostor državi članici. Ne idemo samo na uobičajeni način posredovanja u sporazumima - rekao je on.

Ideja o trenutnom prekidu vatre nije ništa novo, jer je Orban — koji se smatra najbližim saveznikom Rusije u EU nakon što je više puta opstruirao napore bloka da podrži Kijev — podržao tu ideju otkako je Rusija napala Ukrajinu 2022. godine.

Ali Zelenski je ranije odbacio tu ideju, rekavši „Pauza na ukrajinskom ratištu neće značiti pauzu u ratu„.

U srijedu, u intervjuu za Blumberg, Zelenski je rekao da se Putinu ne može vjerovati da poštuje prekid vatre:

- U ratu ne možete samo da pričate o prekidu vatre. Potreban nam je plan za naše ljude. Ne možemo da vjerujemo Putinu jer je on za nas ubica i agresor - rekao je Zelenski.

Govoreći posle samita Šangajske organizacije za saradnju u četvrtak, Putin je rekao da ni on ne vjeruje ukrajinskoj strani:

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. jul 2024 22:44