Ilustracija / Shutterstock
05/02/2024 u 11:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Poljska ne isključuje napad Rusije na neku od članica NATO

To nisu samo prazne riječi. Situacija u svijetu je veoma ozbiljna. Ne samo u Ukrajini, tu je takođe oblast Crvenog mora i Tihog okeana. Za svaki scenario moramo da budemo spremni, kazao je poljski vicepremijer i ministar odbrane

Poljski vicepremijer i ministar odbrane Vladislav Košnjak-Kamiš izjavio je za poljske medije da uzima u obzir sve scenarije, pa i onaj najcrnji, da Rusija uđe u otvoreni vojni sukob sa NATO, napadom na neku od njenih članica.

- Uzimam u obzir sve scenarije, a najozbiljnije razmatram one najgore. To nisu samo prazne riječi. Situacija u svijetu je veoma ozbiljna. Ne samo u Ukrajini, tu je takođe oblast Crvenog mora i Tihog okeana. Za svaki scenario moramo da budemo spremni - kazao je Košnjak-Kamiš u intervjuu poljskom listu Super Ekspres.

Nova proevropska vlada premijera Donalda Tuska obećala je da će nastaviti modernizaciju i jačanje Vojske Poljske i ubrzane nabavke oružja, ali da će proveriti ugovore koje je pre svega sa Južnom Korejom potpisivala prethodna vlada konzervativne stranke Pravo i Pravda.

Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski takođe ne isključuje scenario da Rusija napadne NATO, ali je izjavio za poljsko izdanje nedeljnika Njusvik da to da li će uopšte i kada izbiti rat sa Rusijom zna samo jedan jedini čovek – predsednik Rusije Vladimir - Ipak se nadam da neće biti baš toliko lud da napadne NATO. Ne želim ovde da pretim opasnostima, ali očigledno i u Nemačkoj i u Švedskoj i u nekoliko drugih zemalja menja se rečnik. Govori se o spremnosti za rat što bi u nekoliko poslednjih decenija okončalo karijeru svakog političara koji bi tako nešto rekao - kazao je Šikorski.

Šikorski je kritikovao Zapad što nije primetio da je Putin u ratu s njim već 15 godina i da se za to ruski predsednik sistematski pripremao.

- Zapad je mislio da to ne može biti ozbiljno, da je to samo igra za birače jer Putin ne može da bude toliko lud da zaista puca. Nažalost, bilo je ozbiljno. Na Zapadu se menja svest o pitanju Ukrajine. Dok je još pre 10 godina to da je Rusija sila bila neupitno, a nezavisnost Ukrajine je bila uslovna danas evropske elite više ne sumnjaju da Ukrajinci imaju pravo na nezavisnost - kazao je šef poljske diplomatije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 02:03