Ilustracija / - EPA
13/09/2024 u 08:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Poljski lideri: SAD da ukinu ograničenja Ukrajini na dalekometno oružje

Američki državni sekretar Entoni Blinken u četvrtak je završio evropsku turneju u Poljskoj, gdje je čuo više poziva za promjenu politike Vašingtona koja ograničava Ukrajinu u upotrebi oružja koje je isporučio Zapad za dugotrajne udare unutar Rusije.

Poljski ministar spoljnih poslova Radek Sikorski rekao je da Ukrajini treba dozvoliti da koristi zapadno oružje protiv Rusije u samoodbrani jer Moskva "čini ratne zločine napadajući civilne ciljeve", prenela je redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

- Rakete koje pogađaju te civilne ciljeve ispaljuju se iz aviona bombardera s teritorije Rusije. Ti bombarderi poleću s aerodroma na teritoriji Rusij -, rekao je Sikorski.

- Žrtva agresije ima pravo da se brani - prenosi Radio Slobodna Evropa.

Blinken se u Varšavi sastao sa Sikorskim, poljskim predsjednikom Andžejem Dudom i premijerom Donaldom Tuskom pošto je prethodno s britanskim ministrom spoljnih poslova Dejvidom Lamijem bio u Kijevu gdje su obećali da će ukrajinske zahtjeve iznijeti svojim liderima.

Američki predsjednik Džo Bajden i britanski premijer Kir Starmer sastaće se u SAD u petak usred znakova da su i Vašington i London sve prijemčiviji za promjenu politike ograničenja upotrebe dalekometnog oružja.

Blinken: SAD će se prilagoditi i daće Ukrajini šta joj je potrebno

- Kako se promijenilo ono što Rusija radi, kako se promijenilo bojno polje, mi smo se prilagodili - rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Varšavi, ponovivši izjavu koju je dao u ukrajinskoj prijestonici.

On je rekao da je jedan od ciljeva njegove posjete Kijevu u srijedu bio da čujem od ukrajinskih partnera šta vjeruju da im je sada potrebno da bi riješili situaciju na trenutnom bojnom polju.

- Mogu vam reći da ćemo, kako budemo išli naprijed, raditi upravo ono što smo već radili, a to je da ćemo se prilagođavati po potrebi… kako bi se (Ukrajina) odbranila od ruske agresije - rekao je Blinken.

Bajden je u maju promijenio politiku i dozvolio Ukrajini da rakete koje su obezbijedile SAD u samoodbrani ispaljuje preko granice u Rusiju, ali je zadržao ograničenje na razdaljinu na koju mogu biti ispaljene.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je više puta izrazio zahtjev da se to ograničenje ukine.

Jedan od ključnih zahtjeva Kijeva je da koristi taktičke raketne sisteme američke vojske ATACMS, ali je Pentagon naveo da oni neće biti odgovor na glavnu prijetnju s kojom se Ukrajina suočava od klizećih bombi, koje se ispaljuju s više od 300 kilometara udaljenosti, što je izvan dometa ATACMS-a. Bajden i Starmer će razgovarati o tom pitanju kada se sastanu u Vašingtonu, rekao je Blinken, što je podstaklo spekulacije da bi najava o promjeni politike mogla uslijediti na sastanku.

Senator Kris Kuns iz redova demokrata rekao je u četvrtak američkoj televiziji MSNBC da je veća vjerovatnoća da će ta najava uslijediti kada Zelenski posjeti SAD kasnije ovog mjeseca radi Generalne skupštine UN.

Britanski list Gardijan objavio je u četvrtak da je London već dao Ukrajini zeleno svjetlo da koristi rakete Storm Shadow za udare dugog dometa duboko u rusku teritoriju. Gardijan je citirao neidentifikovane vladine izvore koji su rekli da je odluka donijeta iza zatvorenih vrata. Britanski zvaničnici nisu potvrdili izvještaj.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izdao je upozorenje o promjeni politike, rekavši u četvrtak da bi, ako Zapad dozvoli Kijevu da koristi oružje većeg dometa za gađanje ruskih ciljeva, to značilo da bi NATO bio "u ratu" s Rusijom.

- To bi na značajan način promijenilo samu prirodu sukoba - rekao je Putin novinaru državne televizije.

- To bi značilo da su zemlje NATO-a, SAD, evropske zemlje u ratu sa Rusijom - dodao je on.

- Ako je to slučaj, onda ćemo, uzimajući u obzir promjenu prirode sukoba, donijeti odgovarajuće odluke na osnovu prijetnji sa kojima ćemo se suočiti - rekao je Putin.

Putin je naveo da ukrajinska vojska može da izvodi takve udare samo kada koristi podatke sa satelita NATO-a i da samo vojno osoblje NATO-a "može da izvede letove za te raketne sisteme".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 09:11