Илустрација / - Википедија
26/12/2021 u 09:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Поново демонстрације у Судану: Безбједносне снаге покушале да их онемогуће сузавцем

На хиљаде Суданаца изашло је на улице и окупило се код предсједничке палате, упркос томе што су власти појачале безбједност у Картуму, распоредиле војску и затвориле све мостове преко ријеке Нил

Демонстранти су у суботу поново протестовали у Картуму и другим градовима Судана против војног пуча у октобру, упркос томе што су безбједносне снаге покушале да их онемогуће сузавцем и прекидом телекомуникација, преноси Ројтерс.

Један свједок је саопштио агенцији да су снаге безбједности испалиле сузавац како би растјерале масу, а Централни комитет суданских љекара саопштио је да је 178 људи повријеђено током протеста, од тога је осам, како се наводи, рањено бојевом муницијом.

У одвојеним саопштењима, комитет је навео да су безбједносне снаге запоселе болницу Картум и болницу Порт Судан.

На хиљаде Суданаца изашло је на улице и окупило се код предсједничке палате, упркос томе што су власти појачале безбједност у Картуму, распоредиле војску и затвориле све мостове преко ријеке Нил, који повезуји Картум са оближњим Омдурманом и дистриктом Бахри, пренијела је агенција СУНА.

Власти су упозориле демонстранте да се не приближавају "сувереним и стратешким" локацијама у центру Картума, односно владиним зградама и кључним институцијама.

Протестни маршеви почели су на различитим локацијама одакле су демонстранти кренули ка предсједничкој палати.

Протести против државног удара настављени су чак и након што је прошлог мјесеца враћен на положај свргнути премијер Абдалах Хамдок, а демонстранти су захтијевали да војска више не учествује у влади и да се распишу слободни избори.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 01:52