Poplava, ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
12/08/2024 u 21:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Poplave odnijele 57 života, haosom u Jemenu pogođeno 34.000 porodica

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) pojačava hitne operacije u Jemenu kako bi podržala hiljade porodica pogođenih nemilosrdnim kišama i katastrofalnim poplavama u kojima je do sada poginulo najmanje 57 ljudi, a haosom u cijeloj zemlji pogođeno je više od 34.000 porodica.

Poplave su počele krajem juna i pojačale su se početkom avgusta, a obilnim kišama teško su pogođeni regioni Hudaidah, Taiz, Marib i druge, saopštila je Kancelarija UN za humanitarna pitanja (OCHA).

Kriza je došla usred aktuelnih ratnih sukoba koji već deceniju traje između vladinih snaga, koje podržava koalicija predvođena Saudijskom Arabijom i pobunjenih Huta, prenose regionalni mediji.

Razaranja izazvana poplavama i olujama sa vjetrom pogoršala su ionako strašnu humanitarnu situaciju u Jemenu, gdje se milioni bore sa posledicama produženog sukoba, raseljavanjem i siromaštvom, objavila je na svom sajtu OCHA.

Situacija za interno raseljene je postala još kritičnija jer uništavanje skloništa, zajedno sa ograničenim pristupom osnovnim uslugama, dodatno otežava njihov oporavak.

Vršilac dužnosti šefa misije IOM u Jemenu Mat Huber poručio je da su razmjere katastrofe velike i da su potrebe loklanog stanovništva ogromne.

„Naši timovi su na terenu i neumorno rade na pružanju pomoći za spasavanje života onima kojima je potrebna, ali resursi koji su nam na raspolaganju su ograničeni“, upozorio je Huber.

U poplavama u Jemenu poginulo 30 ljudi, stotine osoba raseljene

On je poručio da će „bez značajne i trajne podrške međunarodnih donatora i partnera, sposobnost da se zadovolje potrebe pogođenih ostati ozbiljno ograničena“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
POPLAVEJEMEN
14. septembar 2024 21:34