Gasovod Sjeverni tok / - INTERNET
26/12/2022 u 23:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Popravka gasovoda "Sjeverni tok" će koštati 500 miliona dolara

Procjenu su dali ruski stručnjaci, koji takođe proučavaju koliko dugo oštećene cijevi mogu da izdrže izlaganje morskoj vodi

"Nord strim AG", operater "Sjevernog toka", navodi da će remontni radovi oštećenih krakova gasovoda koštati 500 miliona dolara, piše "Njujork tajms".

Procjenu su dali ruski stručnjaci, koji takođe proučavaju koliko dugo oštećene cijevi mogu da izdrže izlaganje morskoj vodi.

"Njujork tajms" se pita zašto Rusija namjerava da započne "skupe radove na popravci", ako je, kako neke zapadne zemlje tvrde, navodno, sama sabotirala gasovode.

List navodi da su gasovodi imali mnogo protivnika u samoj Evropi, te da bi se sabotaža tako važne energetske infrastrukture mogla smatrati objavom rata.

Šef švedske kontraobaveštajne službe Danijel Stenling navodi da Stokholm, koji vodi sopstvenu istragu o incidentu, "nema konkretne dokaze" o nečijoj krivici.

Teroristički napadi su se dogodili 26. septembra istovremeno na dva ruska gasovoda koji dostavljaju gas Evropi - "Sjevernom toku jedan" i "Sjevernom toku dva".

Njemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je riječ o ciljanoj diverziji.

Operater gasovoda, kompanija "Nord strim AG" tada je saopštila da je riječ o incidentima bez presedana i da je nemoguće procijeniti kada će šteta biti sanirana.

Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak zbog međunarodnog terorizma.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da nema sumnje da se po pitanju gasovoda "Sjeverni tok" i "Sjeverni tok dva" radi o aktu međunarodnog terorizma.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 22:13