Platforme nafte / - SHUTTERSTOCK
21/04/2023 u 16:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Porasle cijene nafte

Na londonskom tržištu cijena barela poslije podneva bila je viša za 70 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 81,80 dolara

Cijene nafte su u petak na međunarodnim tržištima porasle na 82 dolara pošto su investitore ohrabrili znaci oporavka privrede evrozone, gurajući u stranu zabrinutost zbog mogućeg povećanja kamatnih stopa u SAD. Na londonskom tržištu cijena barela poslije podneva bila je viša za 70 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 81,80 dolara.

Skoro isto toliko je porastao i na američkom tržištu, gdje se barel trgovao po 78,11 dolara. Tržišta su ove nedjelje bila opterećena spekulacijama da će američka centralna banka ponovo povećati kamatne stope u maju, što bi moglo da uspori ekonomiju i potražnju za naftom.

Očekuje se da će centralne banke SAD i evrozone podići kamatne stope u prvoj nedjelji maja kako bi obuzdale tvrdoglavo visoku inflaciju. Strah od recesije i slabije potražnje za gorivom u SAD podstakli su u četvrtak podaci koji su pokazali blagi porast zahtjeva za nezaposlene prošle nedjelje.

U petak, sentiment se poboljšao nakon što je izvještaj S&P Globala pokazao da se ekonomija evrozone ubrzala u aprilu, pri čemu je sektor usluga nadoknadio pad industrije.

„Čini se da se privreda trenutno oporavlja od slabe zime, ali slaba industrija, koja koči oporavak, ostaje zabrinjavajuća“, navodi se u analizi ING Economicsa.

Podršku cenama pruža najava Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika da će dodatno smanjiti ponudu do maja do kraja godine kako bi izbalansirali tržište, s obzirom na moguće slabljenje tražnje ovog ljeto.

Trgovce ohrabruje i oporavak privrede i potražnje u Kini nakon ukidanja strogih mjera suzbijanja kovida. OPEK danas, zbog vjerskog praznika u muslimanskom svijetu, nije objavio cijenu barela naftne korpe svojih članica. U srijedu je iznosila 84,11 dolara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 02:56