/ Приска Матимба Ниjамбе - фото: Хашки трибунал
08/06/2021 u 17:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предсједаваjућа вијећа Приска Матимба Ниjамбе била против пресуде Младићу

Занимљиво да jе судиjа Ниjамбе по скоро свим тачкама жалбе имала супротно мишљење од остатка Жалбеног вијећа, те да jе било по њеном, Ратко Младић би био ослобођен по свим тачкама оптужнице

Жалбено вијеће трибунала у Хагу одбило данас jе одбило жалбе Ратка Младића, уз дјелимично супротно мишљење судиjе Приска Матимба Ниjамбе, те потврдило осуђуjућу казну доживотног затвора.
Занимљиво да jе судиjа Ниjамбе по скоро свим тачкама жалбе имала супротно мишљење од остатка Жалбеног вијећа, те да jе било по њеном, Ратко Младић би био ослобођен по свим тачкама оптужнице.

Приска Матимба Ниjамбе jе из Замбиjе, а предсједаваjућа jе апелационог Вијећа у случаjу Младић. Прије десет година, тачниjе 2011. jе изабрана за судиjу Међународног резидуалног механизма за кривичне судове, док jе од 2006. и судиjа Високог суда Замбиjе.

- Супротно ставовима већине чланова Вијећа, не слажем се са ставом да jе међу поjединцима у снагама босанских Срба и руководством РС-а постоjао УЗП присилног уклањања становништва, босанских муслимана. Не сматрам да jе постоjао заjеднички циљ за такав злочиначки подухват, него да jе становништво енклава жељело да оде и да jе, уз помоћ АРБиХ и Ратног предсједништва Жепе, постигло споразум о евакуациjи људи из разлога ратне нужде. Сходно томе, не могу да закључим да jе било какво 'присилно премјештање' допринијело закључку о геноциду или удруживању ради вршења геноцида. Као што не могу да закључим, на основу укупних доказа из списа да су муслиманске цивиле у сребреничкоj и жепскоj енклави прогониле снаге босанских Срба с траженом посебном намјером - написала jе судиjа Ниjамбе у издвоjеном мишљењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:13