Андрес Мануел Лопез Обрадор / - Википедија
04/01/2022 u 07:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Предсједник Мексика: Тражио сам помиловање за Асанжа

Лопез Обрадор jе рекао да jе тражио помиловање за Асанжа у писму коjе jе упутио Трампу док jе био предсједник САД, али jе навео да Мексико ниjе добио одговор на писмо

Предсједник Мексика Андрес Мануел Лопез Обрадор изjавио jе да jе од бившег америчког предсједника Доналда Трампа прошле године, прије него што jе напустио Бијелу кућу, тражио помиловање за оснивача "Викиликса" Џулиjана Асанжа и поновио понуду за азил. Америчке власти оптужуjу Асанжа (50), рођеног у Аустралиjи, по 18 тачака у вези са тиме што jе Викиликс обjавио огромне количине повјерљивих америчких воjних докумената и дипломатских депеша.

Лопез Обрадор jе рекао да jе тражио помиловање за Асанжа у писму коjе jе упутио Трампу док jе био предсједник САД, али jе навео да Мексико ниjе добио одговор на писмо.

„То би био знак солидарности, братства, да му се дозволи азил у земљи у коjоj Асанж одлучи да живи, укључуjући и Мексико“, рекао jе Лопез Обрадор.

Како jе навео, уколико би добио азил у Мексику, Асанж не би могао да се мијеша у послове других земаља и не би представљао никакву пријетњу, преноси Роjтерс.

Виши суд у Лондону поништио jе у децембру одлуку нижег суда да Асанжа не треба предати америчком правосуђу и тиме отворио пут за његово изручење САД.

Америчке власти оптужуjу Асанжа (50), рођеног у Аустралиjи, по 18 тачака у вези са тиме што jе Викиликс обjавио огромне количине повјерљивих америчких воjних докумената и дипломатских депеша чиме су, како наводе, били угрожени животи неких људи коjи су помагали САД у ратним зонама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 08:09