Photo by Gene Jeter on Unsplash, ilustracija
02/09/2021 u 18:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предсjедник Пољске прогласио ванредно стање на граници са Бјелорусијом

Пољска покушава да учврсти своју границу изградњом жице и распоређивањем додатних постројења

Пољски предсједник прогласио је ванредно стање у дјеловима двије регије које се граниче са Бјелорусијом, објавио је његов портпарол у четвртак, што је одговор на велики прилив миграната из суседне Бјелорусије, преноси N1.

Европска унија оптужује бјелоруског предсједника Александра Лукашенка да користи мигранте из земаља попут Ирака и Авганистана за „хибридно ратовање“, како би притиснуо Унију да одустане од санкција наметнутих Минску.

Пољска покушава да учврсти своју границу изградњом жице и распоређивањем додатних постројења.

-Ситуација на граници са Бјелорусијом тешка је и опасна- казао је предсједников портпарол Блазеј Спичалски на конференцији за новинаре.

-Данас ми као Пољска, пошто смо одговорни за властите границе, али и за границе Европске уније, морамо да предузмемо мјере како бисмо осигурали безбједност Пољске и ЕУ- додао је.

Пољска гранична гарда објавила је у сриједу да је забиљежила 3.500 покушаја илегалног преласка границе само у августу, од којих је 2.500 успјела да спријечи.

Влада је истакла да мора бити спремна и на могуће „провокације“ током војне вјежбе на територији Русије и Белорусије близу границе са Пољском. Та војна вјежба ће почети 10. септембра.

У вјежби „Запад-2021“ учествоваће на хиљаде војника, укључујући казахстанске, као и тенкови, артиљерија и авиони.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 10:44